Хирургически робот може да изършва операции в космоса

Това би направило пътешествията към други планети по-безопасни.

0
70

Хирургически робот с дистанционно управление, наречен MIRA – съкращение от Miniaturized In-Vivo Robotic Assistance – трябва да направи своя дебют на борда на Международната космическа станция през 2024 г.

Създателят на робота, Virtual Incision Corporation, обяви новината, след като подписа договор с НАСА. Компанията заяви, че в космоса роботът ще извършва единствено тестове върху неодушевени предмети.

Въпреки че хирургическият робот няма да извършва операции на астронавти в скоро време, той ще проведе важни тестове, които биха позволили медицински интервенции в космоса.

Програмата Artemis на НАСА планира да поддържа екип от астронавти на или в орбита около Луната за продължителни периоди от време. Тази амбициозна цел поставя всякакви предизвикателства. Едно от тях е свързано с възникването на спешни медицински състояния.

При отсъствието на човешки хирург в орбита, MIRA може да се управлява дистанционно от човек на Земята и дори да извършва операции автономно, според създателите му.

Но това, в което MIRA превъзхожда други автономни роботи хирурзи, е фактът, че апаратът е изключително малък и тежи само два килограма. В сравнение с други решения за робохирургия, които на практика са с размерите на стая, това е драстично подобрение в мащаба.

Ако технологията се докаже в космоса, тя може да помогне и в медицинските грижи в най-отдалечените региони на Земята.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here