ХИЛЯДИ БЪДЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ С ОРЯЗАНИ ПЕНСИИ

Близо 412 хил. пенсионери у нас живеят с до 207 лв. на месец

0
2152

Новата формула за изчисление на пенсията, поставя в неизгодна ситуация хората, които са получавали високи заплати преди 2000 г.

37% от бъдещите пенсионери се оказват с орязани пенсии.

Така се стига до ситуации, в които бъдещи пенсионери може да се окажат с пенсия под прага на минималната, въпреки че са очаквали значително повече, информира NOVA.

Сашо Михайлов трябва да се влее в редиците на пенсионерите през 2020 г. Решил да провери в аванс, колко пари ще му се полагат на старини. Сметките му обаче излезли криви. Според новите правила пенсията му ще се изчислява само върху осигуровките, които е плащал след 1 януари 2000 г. Или с над 60% по-ниска от очакваното.

„До 2000 г. аз имам 23 години трудов стаж като наемен работник. Заплатата ми е била висока, след 2000 имам 16 години, в които съм се осигурявал на минимум. Не могат за 16 години, през които съм се осигурявал на минимум, да ми произнесат присъда за 40.

Как може по този начин да бъдат ограбени половината от годините в съзнателния ми живот, в които аз съм работил?” коментира Сашо Михайлов.

По план от 2019 г. трябваше да се премахнат трите най-благоприятни години стаж преди 1997 г. В последния момент обаче – в края на миналата година, без дебат бяха зачеркнати и годините между 1997 и 2000 г.

„Този процес ще продължи повече от 15 години, защото следващите 15, а може би и повече години ще излизат хора в пенсия, които имат стаж и преди 2000 г.”, коментира директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Новите промени ще бъдат благоприятни, за тези които са се осигурявали на по-високи суми след 2000 г. Затова

кандидат-пенсионерите искат избор.

„Ако по време на процеса на подсъдим се промени даден закон, в негово право е да избере по-лекия за него вариант, това е принцип в правото. Е, за пенсионерите в България, тази опция я няма”, казва Сашо Михайлов. „Ние им променяме правилата по време на играта и тогава да им дадем право те сами да изберат по кои правила да се пенсионират”, коментира Иван Нейков.

И въпреки че промяната вече е приета, сега от НОИ я анализират. „Надявам се анализът да е готов тази седмица. Той ще покаже в какви интервали може да се очаква увеличение или намаление на пенсията. Когато видим данните, ще преценим дали има основание за промени”, казва министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Близо 412 хил. пенсионери у нас живеят с до 207 лв. на месец.

Най-много пари получават възрастните хора в София – средно 438 лв. Най-бедните пенсионери са в Разградско – 295 лв. месечно.

Под линията на бедност, която за тази година е 348 лв., са средните пенсии в още 12 области като Благоевград, Велико Търново и Видин. А така наречените „богати” пенсионери, които взимат между 800 и 910 лв., са едва 94 хил.

Над половин милион българи, или всяка трета пенсия, е поради заболяване. Половината от тях са с решение от ТЕЛК за инвалидност между 71 и 90%.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here