Хамас изненадващо нападна Израел: започна истинска война (снимки)

0
126

Военният командир на палестинската групировка Хамас Мохамед Дейф обяви началото на „военна операция“ срещу Израел в изявление тази сутрин, след като десетки ракети бяха изстреляни от ивицата Газа, предадоха световните агенции и БТА. Въоръжени бойци на Хамас са проникнали на израелска територия, като при сблъсъците е бил убит един израелски народен избраник. Десетки цивилни са убити и ранени при ракетните удари.

Сирените за тревога се включиха в редица градове в Израел, в това число – и столицата Тел Авив, която се намира на 70 километра от Газа.

200 души са загинали, ранените са над 1100. Израел обяви, че е във война и приведе армията в бойна готовност. При ответните въздушни удари над палестинската територия загинаха близо 232 души, били ранени близо 1700 души. Палестинската атака не беше само по въздух, но и по суша – въоръжени мъже нахлуха в израелски градове, твърди се, че са пленили хора и военна техника.

Военният отговор на Израел не закъсня – започна да нанася въздушни удари по цели на Хамас в ивицата Газа. Ние сме във война, обяви премиерът Нетаняху, война, в която ще победим.

Палестинските удари 

Целта на палестинската операция, започнала рано сутринта, е да се сложи край на израелските „нарушения“, каза Дейф в кратко, предварително записано изявление.

Масираното ракетно нападение от ивицата Газа тази сутрин бе изненада. Напоследък ситуацията в района отново се изостри, особено в окупирания Западен бряг. От четвъртък насам четирима палестинци загинаха при нападения или сблъсъци с армията.

Агенциите съобщиха, че въоръженото крило на Хамас е изстреляло стотици ракети по Израел от ивицата Газа. Така се сложи край на примирие, което беше до голяма степен спазвано след продължилата пет дни конфронтация между Израел и палестинците от Газа през месец май.

При най-сериозната от дълго време ескалация на израелско-палестинския конфликт въоръжени бойци на Хамас са преодолели граничната ограда между израелската територия и ивицата Газа и са проникнали в израелски общини – освен ракетните удари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here