ГРИЖАТА ЗА ВНУЦИ УДЪЛЖАВА ЖИВОТА

0
2151

Бабите и дядовците могат да се насладят на 5 допълнителни години живот, ако се грижат за внуците си, установиха изследователи от Германия. Разбира се, тази грижа не трябва да се превръща в целодневно и тежко задължение, пише news.rambler.ru.

Немски учени от Max Planck Institute наблюдавали повече от 500 души на възраст от 70 до 103 години. Разделили ги на две групи в зависимост от това колко активно се грижат за внуците си. Оказало се, че тази половина, които се грижели за внуците си, оставали живи 10 години след началото на наблюдението. А от другата група голяма част си отишли през следващите 5 години.

В резултат учените твърдят, че грижата за внуците увеличава живота с 5 години,

а грижата за който и да е друг – с 3, което също не е лошо.

Авторите на изследването подчертават, че резултатите са справедливи само за възрастните, които се грижат за внуците си отвреме-навреме. Колкото до тези, за които това е принудителен целодневен ангажимент, то тяхното здраве може да бъде застрашено.

Между другото, традицията родителите да прехвърлят възпитанието на децата на бабите и дядовците, за да се посветят на кариерата, все още съществува в много страни по света.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here