ГРИПЪТ ЩЕ НИ НИ УДРЯ ПРЕЗ ЯНУАРИ. ЕТО КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ

0
1055

Очаква се през новата година грипната епидемия да се появи през втората половина на януари и началото на февруари, съобщи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му, тази година, заради климатичните особености, епидемията се е забавила в цяла Европа.

В момента се разпространяват главно вирусните инфекции. Две са основните причини за епидемичните разпространения на инфекциите през студените месеци, обясни пред националното радио проф. Кантарджиев.

Първите грипни вируси ги доказахме по-миналия петък в Бургас. Това беше H1N1, така наречен пандемичен, който по-необразованите свързват със свински грип. Той бе открит при две деца. Едното на 3 г., другото на 3 г. и няколко месеца. Те отдавна са здрави и изписани от болницата.

Миналата седмица доказахме грипни вируси в София. Те бяха от типа H3 в първа клиника на Инфекциозна болница при дете на 7 г. и дете на 13 г., които са добре към момента. Първите открити случаи показват, че референтната лаборатория на центъра работи, но не казваме, че има епидемично разпространение на грип, обяснява експертът.

Специалистът съветва да не се контактува с хора, които са видимо болни, да спазваме дистанция от метър и половина със събеседника си, както и да се ползват маски, които е добре да се сменят на два часа. Важно е и спазването на лична хигиена. Не е добре да пипаме лицето си, очите, устата и носа си, преди да сме мили ръцете си, допълни още проф. Кантарджиев. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here