ГОТВЯТ ЛИ ПРОТЕСТИ ВНОСИТЕЛИТЕ ОТ БОРСАТА В ПЪРВЕНЕЦ

0
741

„Родопи инфо” обеща, че ще следи темата относно издадена Заповед на Българска агенция по безопасност на храните, която ограничава вноса на домати, краставици, корнишони, пипер, череши, ягоди, малини, кайсии, праскови, дини и пъпеши с произход Европейски съюз, ограничава го до там, че като даден търговец внесе описаните артикули трябва да задължително да даде анализ на всеки артикул за пестициди в Централна лаборатория за химично изпитване и контрол гр.София.

До излизане на анализа продуктите ще се спират от реализация.

На всеки става ясно, че всички изброени продукти са бързоразвалящи се, тоест докато чакат анализите да приключат от лабораторията  плодовете и зеленчуците ще бъдат брак.Никой не е готов да поеме тези финансови рискове и да генерира такъв брак.

След направени запитвания към БАБХ от страна на „Родопи инфо” от ведомството казаха, че заповедта ще претърпи промени и обещаха че ще ги обявят на 9 юни, но до този момент няма издадена нова заповед.

Ако това не ограничава вносителите здраве му кажи.

Не става ясно БАБХ ще признава ли протоколи  от лаборатории на територията на ЕС за извършени анализи  за пестициди, издадени на името на самия производител, вносителите да ги предоставят на границата и да не се налага да се взимат проби от ЦЛХИК – София.

Бранша готви протести, тъй като много хора ще останат без работа.

Зеленчукова борса с.Кърналаво, Петрич утре организира масов протест, вносителите от Кърнавало приканват колегите си от всички стокови борси и тържища да се включат.

„Родопи инфо“ продължава да следи темата.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here