ГОРНООРЯХОВСКИ МИЛИОНЕР СТРОИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК У НАС

2
14596

Ивелин Михайлов е пример за успял предприемач. От беден консултант той се превръща в милионер. Основател е на няколко фирми, които са лидери в своята област. Посветил се е на каузата за запазване на българския дух и култура. Основател е на фондации, изгражда паметници, сега предстои да открие и първия по рода си у нас исторически парк край Варна.

Развлекателният комплекс е разположен на площ от над 500 дка и ще предлага на посетителите пътуване до 10 000 години назад във времето през пет епохи на човешката цивилизация. В няколко селища ще бъдат пресъздадени епохата на халколита и неолита по нашите земи, траките, Рим и разцвета на Първото и Второто българско царство.

Ивелин Михайлов е на 41 години и е родом от Г. Оряховица. Баща е на три деца. Казва, че е планирал и още едно. Вярва, че за всеки от нас е отговорност да даде потомство, за да я има България. Съпругата му също е горнооряховчанка. Гордее се с родния си край. “Тук ми е сърцето, независимо къде отивам и какво правя”, споделя Ивелин. Въпреки многото трудности, през които е преминал през годините, се справя. Твърди, че главната причина за това е, че винаги се стреми да работи това, което му харесва и му носи удоволствие.

Преди години голямата му цел е да забогатее. С настъпването на промените след 1989 г. той започва да работи усилено и успява, развивайки се във финансовата сфера и предприемачеството. Казва, че отдавна е спечелил толкова, колкото не може да изхарчи, докато е жив. Това обаче не му донася нужното удовлетворение. Сбъднатата мечта го прави по-отегчен и инертен. “Точно тогава ми попадна една статия, в която пишеше как България се топи и постепенно изчезва. Това ме накара сериозно да се замисля. Припомних си как съм се възмущавал от дедите ни, че са позволили да ни поробят, и осъзнах, че сега аз съм от същата категория хора, които продават страната ни без видима причина. Така реших, че трябва да използвам уменията си да изработя проект, който да издигне националното самочувствие на българите и да им даде възможност да работят, да се развиват в собствената си държава, но атакувайки международния пазар”, разказа младият предприемач. Така той започва да действа в тази посока.

Решава, че е най-добре да насочи усилията си в сферата на туризма. Тогава възниква идеята да направи Исторически парк. Според него това е добра възможност да покаже нашето славно минало. Интересувайки се от тези неща, той забелязва, че световните тенденции са туристическият поток да се насочва към паркове извън градовете. За целта започва да търси подходящ терен за изграждането на атракциона. Опитва първо в родния си край, където смята, че е точното място за този парк, но удря на камък. Насочва се към Варненско, където успява да намери подходящо място между Девня и Провадия. Впоследствие научава, че точно това са земите, на които Аспарух се заселва при идването си на Балканите.

Стъпка по стъпка започва реализацията на проекта за Историческия парк. Първоначалната идея е да бъде изграден и продаден на чужди инвеститори. Иновативната идея се приема скептично от родните богаташи. Ивелин разказва, че е разговарял с най-заможните българи, но те не са проявили интерес. Прави му впечатление, че те не се интересуват от самия бизнес, а от “далаверата”, както самият той се изразява. Така решава да търси международно финансиране. За целта купува земята, изважда разрешителни за строеж и заедно с екипа си разработва проекта. Това е начинът чуждите предприемачи да обърнат внимание на начинанието. Две китайски фирми веднага проявяват интерес и дори искат да купят целия проект или поне основния пакет. Ивелин почти е готов да сключи сделката. На преговорите обаче се случва нещо, което променя намеренията му. Обяснявайки на азиатците, че очаква туристи от Балканите, Европа и целия останал свят, те му казват, че китайските туристи ще са им напълно достатъчни. Това го кара да осъзнае, че по този начин всички приходи от проекта на живота му ще отиват в чужбина и България отново няма да спечели нищо. Ивелин отказва изкушаващото предложение, което дори му коства раздялата с някои хора от екипа, които смятат, че така губят сигурния доход и рискуват твърде много в бъдеще.

“Въпреки всичко съм щастлив от това си решение. На 22 юни Историческият парк ще отвори врати и ще посрещне първите си посетители. Това си остана български проект, което ме прави горд. Трудно беше, но си заслужаваше. Сигурен съм, че това, което ще направи паркът за цяла България, е, че ще доведе много повече туристи и във В. Търново, и в Плиска, и в Преслав и на всички магични места в родината ни, с които се гордеем.

“Когато идва прилив, той вдига всички лодки”, твърди една поговорка. Със сигурност, когато туристът види възстановката, ще пожелае да види и оригинала. По този начин примерно ще се засили интересът към Царевец и пак ще успея да помогна на родния си край. Надявам се така да намеря последователи и тук”, казва Ивелин.

Младият предприемач е категоричен, че не желае да влиза в политиката. Той не иска да го свързват с партии. Целта му е с действията си да покаже на обикновените хора, че властта е в техните ръце и те самите могат да постигнат много. Смята, че така е по-полезен и се чувства по-добре.

Неотдавна Ивелин обяви, че ще направи паметник на Аспарух в София. “Работя по въпроса. В момента повечето ми усилия са насочени към Историческия парк, но действам и по проекта за паметника. Може би още лятото ще получа разрешението за него и ще го направим”, сподели Ивелин.

Горнооряховчанинът споделя, че много обича да чете. Направил си е дори издателство, в което подбира книгите, които издава. Цитира гуруто на мениджмънта Питър Дракър, според който “в 21 век ще спечелят хората, които помогнат на другите да се ориентират правилно”. Вниманието му е насочено главно към литература за развитие в предприемачеството и личните финанси. Освен това Ивелин е член на фондация, подпомагаща развитието на историята и културата, като към нея също има издателство, но то е изцяло благотворително. Голямо удоволствие му носи карането на мотор.

Всяка година участва в организирано поклонническо пътуване до паметника на хан Алцек в Италия, изграден от фондацията. Предстои да осъществят такова и до Волжка България за откриването на паметник на хан Котраг през юли т.г. “По време на пътя, осеян с трудности, ние се сплотяваме, подкрепяме се взаимно и разбираме защо сме заедно. Това е нещо, което ми носи голямо удоволствие и много ме зарежда”, сподели Михайлов.

Любовта на Ивелин към историята идва от неговия дядо. “Той беше учител в турските села по време на възродителния процес. Вкъщи имахме три карти – на България по време на царете Симеон и Иван Асен II и на Санстефанска България. Дядо винаги ми разказваше за нашето минало. Започнах да чета много исторически книги, което още повече възбуди интереса ми. Много хора са ме питали какво толкова ми дава историята. През 90-те години изживяхме много труден период. Родителите ми са разведени, майка ми отиде да работи в чужбина. В “мутренските” времена беше лесно млад човек, като мен, да сгреши. Тогава аз тренирах, не ме беше страх да се сбия и бях потенциална мишена за привличане в някоя групировка.

Винаги обаче съм си задавал въпроса какво биха направили моите деди и никога не съм грешал, защото бях възпитан, че аз трябва да правя нещата в полза на хората. Историята ми даде сила в трудните моменти винаги да вземам правилните решения. Това направи живота ми по-добър”, разказа Ивелин.

“Страната си е наша, не на политиците. Всеки ден трябва да вършим неща, с които да я правим по-добра. Нека с действията си възвеличаваме България, защото това прави велики и нас”, добави младият патриот.

2 КОМЕНТАРА

  1. От дребен измамник до мошеник тежка категория – това е Ивелин Михайлов по прякор “ Истината“!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here