ГЕРБ ДРЪПНА ПРЕД БСП ДНИ ПРЕДИ ВОТА

Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата след "Апартаментгейт", сочат резултатите

0
1987
Три партии със сигурно представителство в ЕП, сочат резултатите на агенция "Тренд"

Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата след скандалите с апартаментите. Минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП. Три партии със сигурно представителство в Европейския парламент. ВМРО остава на ръба на бариерата. Това показва редовното проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите към предстоящите избори за Европейски парламент.

Проучването е реализирано в периода 11-17 май 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1007 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

16% от всички избиратели в България все още не са решили за кого ще гласуват. Малко над една трета (35%) пък са решили още преди кампанията, а 9% са взели решение по време на кампанията. Трябва да направим уточнението, че теренът на настоящото проучване приключи на 17 май и вероятно в дните до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията може леко да се увеличи.

39% от българите няма да гласуват с преференция, докато 30% ще го направят. Това сочат данните от проучване на „Тренд“ във връзка с нагласите на гражданите за предстоящите евроизбори.

След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията. Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, като разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1%.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12.8%.

ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата за да изпрати депутат в Европейския парламент (5.8%). „Воля“ успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8% от гласуващите.

Обединението „Демократична България“ не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4.2% подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат.

По-надолу в подреждането остават „Коалиция за България“ (2.4%), „Атака“ (2%), Патриоти за Валери Симеонов (1.3%) и Възраждане (1.2%). 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here