Георги Цанков благодари на общинските съветници за отговорното отношение на днешната сесия

Общо 174 точки съдържаше дневния ред, което е своеобразен рекорд за мандата на местния парламент.

0
595

Председателят на ОбС „Родопи“ Георги Цанков благодари на общинските съветници за отговорното отношение и за това, че взеха участие в гласуването от първата до последната точка на провелата се днес сесия на Общински съвет “Родопи“.

От огромния дневен ред, от който беше съставена сесията- общо 174 точки, 115 бяха предложенията за издаване на ПУП-ове, което говори само по себе си за големия инвестиционен интерес към Община “Родопи“. Богатия дневен ред съдържаше много казуси от почти всички постоянни комисии към Община “Родопи“.

Една от най-важните точки на днешното заседание несъмнено беше предложението от Инициативен комитет за провеждане на местен референдум в Белащица, за отделянето на селото от община „Родопи“ и присъединяването му към община Пловдив. Общинския съвет на „Родопи“ отхвърли с голямо мнозинство предложението за провеждане на местен референдум. От 27 души общински съветници, 24 гласуваха против, 2-ма се въздържаха от гласуване (А. Драганов, Илия Илиев), а само 1 подкрепи провеждането на референдума (Лидия Гимишева).

Сега вече топката е в ръцете на областния управител Ангел Стоев, който в двуседмичен срок следва да провери законосъобразността на искането и решенията на общинските съвети – този на община „Родопи“ и този на Община „Пловдив“.

Докато обсъждаха точката председателят на съвета Георги Цанков попита: “Какво би се случило, ако група жители на град Силистра пожелаят да станат част от Румъния, тъй като имат обща граница? Ами ако група жители от Община „Марица“ пожелаят да се присъединят към Област Пазарджик, например? До какво би довело това? Как биха гласували общинските съветници от Общините Силистра и Марица? Ами ако друга група жители пожелаят Община “Родопи“ да поиска бивши свои територии, които са например Куклен и Коматево. Как биха гласували общинските съветници от тези общини? Аз лично нямам нищо против референдума. Не смятам, че той ще доведе до някаква съществена промяна, но считам, че начина по който се роди идеята е порочен“- коментира Цанков.

Той допълни, че консултация с юристи сочи ЗАТУ е правният текст, по който следва да се гласува предложението, а не Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт.

След гласуването представители на инициативния комитет, които присъстваха на днешната сесия напуснаха залата разочаровани от приетото решение.

Според Георги Цанков тук няма място за сърдити. “В края на краищата считам, че това настоящо административно деление, което е валидно в момента си върши добре работата. Ами, ако всички атрактивни населени места изберат да се присъединят към съседни общини, кой ще се грижи за високопланинските села, които са сезонно населявани. Защо никой не задава този въпрос? Тези планински села генерират изключително малко данъци, заради ниските си данъчни оценки, а трупат високи разноски, за снегопочистване и чистота на територията им.“

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here