ГЪРЦИЯ СВАЛЯ ДАНЪЦИ, ДАВА ПО 2000 ЕВРО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

0
1759

Новото гръцко правителство продължава със смелите реформи, като обяви сериозно намаляване на данъци, приватизация на големи държавни предприятия и големи детски надбавки за млади семейства.

Нарочени за приватизация са „Държавната газова компания“ (DEPA), петролната компания Greek Petroleum и държавния дял от международно летище в Атина.

Целта на управляващите от „Нова демокрация“ е да активизират инвестициите и съживяване на икономическия растеж.

Премиерът Кириакос Мицотакис разкри планове за намаляване на данъците за гражданите и компаниите.

Подоходният данък за доходите на домакинства до 10 000 евро годишно се намалява от 22 до 9%, като се запазва досегашния необлагаем минимум.

Данъкът върху печалбата на компаниите се понижава от 28 на 24%, а върху дивидентите – от 10 до 5 процента. Данъкът за новите селскостопански предприятия ще бъде едва 10 сто, като в парламента възможно най-скоро ще бъде внесен нов закон за селскостопанските кооперативи.

Новите сгради ще бъдат освободени от ДДС за 3 години, като се предвижда намаление от 40% в стойността на ремонта или модернизацията на зданията.

Догодина за всяко новородено дете ще се плаща субсидия от 2000 евро с изключение на семействата с много високи доходи. Детските стоки, каските за мотористи и детските столчета ще се облагат с по-ниска ставка на ДДС от 13%.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here