Фонд „Земеделие“ е изплатил над 110 млн. лв. субсидии за биопроизводство и екодейности

0
88

Фонд „Земеделие“ е изплатил общо над 110 млн. лв. субсидии на земеделските производители по две схеми, свързани с екологични дейности в конвенционалното производство и за биопроизводство. Преводите са направени в четвъртък към над 21 хил. стопани, става ясно от съобщения, публикувани на сайта на институцията. Парите са част от пакета директни субсидии за миналата година, който е на стойност от около 1.6 млрд. лв. и трябва да бъде изплатен до 30 юни.

По екосхемата „Разнообразяване на отглежданите култури“, известна и с абревиатурата Еко-РОК, фонд „Земеделие“ е изплатил 80.43 млн. лв. на 19 535 кандидати. Това е интервенция, по която могат да кандидатстват стопани, които отглеждат минимум две, три или четири различни култури в зависимост от големината на обработваемата земя. „Този подход допринася за намаляване на икономическия риск за стопанството, следствие на климатичните промени (адаптация и смекчаване) чрез диверсифициране на културите“, се казва в информацията на институцията.

Оттам припомнят и че другата цел на схемата е запазване на хранителните вещества в почвата, намаление на ползваните пестициди и торове, както и предпазването й от ерозия, отмиване и уплътняване.

Средствата по схемата за разнообразяване на отглежданите култури се изплащат по обратнопропорционална скала спрямо големината на стопанството. Така през тази година най-малките земеделци, обработващи до 10 хектара земя (100 декара), получават по 75.10 лв. за хектар. Сумата за стопанствата с между 10 и 30 хектара е 57.89 лв. на хектар, а за фермерите с над 30 хектара ставката за подпомагане пада до 31,29 лв., се вижда от данните.

Междувременно също в четвъртък е извършен превод и по двете операции – „Плащания за поддържане на биологично растениевъдство“ (БР) и „Плащания за преминаване към биологично растениевъдство“ (БРП), които са част от интервенцията „Биологично растениевъдство“. Бюджетът е общо 30.54 млн. лв., а получателите са 1586 земеделци, става ясно от публикуваните данни на фонд „Земеделие“.

Интервенцията за подпомагане на биологичното растениевъдство е насочена към регистрирани производители, които имат договор с контролиращо лице и поемат многогодишни ангажименти за биодейности.

И двете извършени плащания са част от пакета директни субсидии от около 1.6 млрд. лв. за 2023 г. Крайният срок за изплащането на всички средства е 30 юни. Последните по-големи плащания бяха извършени през май, когато земеделците получиха 186 млн. лв. субсидии като втори транш от схемата за подпомагане на площ, както и 76.5 млн. лв. обвързано с производството подпомагане за секторите овощарство и зеленчукопроизводство.

В момента текат последните дни от кампанията за кандидатстване за директни субсидии за 2024 г. Крайният срок е 24 юни вместо обичайния срок от май, тъй като кампанията тръгна с голямо закъснение и много промени покрай направеното смекчаване на екоизискванията в европейското законодателство след протести от фермери в различни държави и поисканите от България през декември миналата година корекции в т.нар. стратегически план, който разпределя финансирането за земеделието.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here