ЕВРОСТАТ: ВСЕКИ ТРЕТИ БЪЛГАРИН НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ЕДНОСЕДМИЧНА ПОЧИВКА

Тенденцията обаче е положителна – през 2014 г. два пъти повече българи не са почивали извън дома

0
1852

Около 30 процента от населението в България, или почти всеки трети български гражданин не е могъл да си позволи през 2018 г. едноседмична почивка извън дома. Това показват данните на Евростат за тенденциите при пътуванията с цел туризъм и почивка на жителите на страните от ЕС, съобщи БТА.

Анализът на европейската статистика отчита обаче, че страната ни е единствена в ЕС, в която броят на хората, които не могат да си позволят почивка извън дома, е намалял близо два пъти за 5-годишен период. Докато през 2014 г. броят на българите, които не са могли да си позволят лукса да почиват, е бил цели 66%, то през 2018 г. техният брой е спаднал до 30 на сто.

За тези 5 години значително се увеличават и разходите, които отделят българите за пътувания с цел туризъм или почивка: през 2014 г. – 1,2 млрд. лв., следващите две години – по 1,1 млрд. лв., през 2017 г. – 1,8 млрд. лв., и през миналата година – също 1,8 млрд. лв., като разходи за туризъм у нас или в чужбина.

През миналата година българинът е похарчил за туристически пътувания в страната около 1,2 млрд. лева, докато разходите на сънародниците ни за туризъм в чужбина са били малко над 600 млн. лева.

Данните сочат още, че 28,3% на сто от населението на ЕС на възраст 16 или повече години не е могло да си позволи едноседмична годишна почивка извън дома през въпросния период. През 2014 г. делът на европейците с подобни негативни възможности е бил около 40 на сто, тоест отчитат се 12 пункта в посока подобряване възможностите на европейците да почиват.

Сред 28-те държави в ЕС страните, които през миналата година са регистрирали най-висок дял лица в ситуация да не могат да си позволят едноседмична почивка, са: Румъния – 59%, Хърватия, Гърция и Кипър – по 51%, Унгария и Италия – по 43% са могли да си позволят едноседмична ваканция.

На обратния полюс Топ 5 на страните, в които най-малко жители изпитват финансови затруднения да пътуват с цел туризъм и почивка, са: Швейцария – 6%, Швеция – 9%, Люксембург – 10%, Австрия и Дания – по 12%.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here