Европа търси име за своя сателитен интернет

0
214

Европейската комисия очаква до 31 август предложенията на студенти от ЕС, страните-кандидатки и от Африканския съюз за име на космически проект за система от спътници за осигуряване на високоскоростна интернет връзка, съобщи официалният сайт на ЕС, цитиран от БТА.

Конкурсът, организиран под патронажа на еврокомисарите Тиери Бретон и Мария Габриел, кани студенти от двете организации да предложат име, което да указва целите, технологичните иновации и политическите амбиции на проекта.

Това съзвездие ще е ваше, наше, то ще принадлежи на всички европейци, защото ще предложи високоскоростен достъп по интернет до всяко кътче на ЕС. То ще сложи край на „белите зони“ и ще позволи на всички европейски граждани, компании и изследователи да се възползват от всички възможности на цифровите технологии и свързаност. За мен е особено важно, че това ще е и начин да доближим Европа до съседите и дългогодишните й партньори. И преди всичко – до целия африкански континент„, каза Тиери Бретон, еврокомисар за вътрешния пазар и космоса.

Това състезание е много важно за нас, то ще даде име на най-новия компонент на Европейската космическа програма. Разчитаме на вашите свежи идеи и нестандартно мислене, за да намерим подходящо име на тази фантастична нова инициатива„, каза еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Новата система от спътници ще е третият стълб на космическото присъствие на ЕС след „Коперник“ и „Галилео“ и ще осигурява висококачествена интернет връзка и телекомуникации за Европа, Африка и други райони на света, се посочва в съобщението за конкурса.

Кандидатите може да се включат в надпреварата индивидуално или в екип от до трима души. Предложенията трябва да бъдат подадени не по-късно от 31 август 2022 г. чрез онлайн платформа на английски, немски или френски език. Експерти от Европейската комисия и Агенцията на ЕС за космическата програма ще оценят предложенията и победителят ще стане известен през октомври.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here