ЕТО Я ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО ЗА ЦЯЛОТО ЛЯТО

0
2424

Лятото вече започна. Климатично сезонът започва на 1 юни и приключва на 31 август. Не бива да го бъркате с астрономическото лято, което започва на 21 юни, пише dir.bg.

Според обновените преди дни карти на климатичния център в Пекин, предстоящото лято ще бъде с умерено наднормени температури. Трите летни месеци ще бъдат с температури от около 1, 1.5 до 2 градуса по-топли от обичайното.

Прогнозната карта за очакваните аномалии на средномесечната температура за юни:

Аномалията за Балканите е положителна и е между 1 и 2 градуса, т.е с толкова средната температура за месеца ще е над обичайната. Това, което е любопитно е, че нашата страна е в периферията на едно гигантско „положително“ петно с център над Източна Европа и Европейска Русия. Ако подобна картина се реализира, руснаците ще получат някакъв (дори частичен) аналог на горещото си лято през 2010 с температури в Москва, доближаващи 40 градуса (всъщност, тогава руската столица подобри абсолютния си рекорд с максимум от кръгло 38 градуса, а на прогнозираните 40 попречи само… димът от пълномащабните торфени и горски пожари в големите им низини.

За нас подобен тип циркулация с повтарящи се „горещи“ инжекции от изток и североизток означава или би означавало топъл изток на страната и топло море, с горещини понякога до около 35, 36 градуса, но без рекордни жеги или поне без масови такива, каквито бихме получили със сигурност при рекордно горещата Северна Африка и доминиращ югозападен поток към Балканите. Без изненади, според пекинските климатолози, ще мине и средата и края на лятото. Юли и август ще бъдат съответно с около 2 и 1 градус над норма.

Редица световни метеоцентрали, издаващи сезонни прогнози, споделят малко или повече подобни сценарии с леки корекции и малки отклонения, може да се приеме, че прогнозата: горещо, но не рекордно горещо и с валежи около или над обичайните, към момента може да се приеме за достатъчно вероятна.

Лято (юни-юли-август):

Със средни сезонни температури близки до нормалните или по-високи. Не може да се направи специфична прогноза за сезонните количества валеж. Всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни. Може да се очаква лято 2019 да е подобно на лято 2018 по средни сезонни температури.

Юни:

Със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи и месечни количества валеж близки до нормалните или по-големи. Може да се очаква юни 2019 да е подобен на юни 2018.

Юли:

Със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи. Не може да се направи прогноза за месечните количества валеж. Всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни. Може да се очаква юли 2019 да е по-топъл от юли 2018.

Август:

Със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи. Не може да се направи прогноза за месечните количества валеж. Всички категории под, около и над нормата са еднакво вероятни. Може да се очаква август 2019 да е подобен на август 2018 по средни месечни температури.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here