Ето къде да отидете на конски кушии в Пловдивско

0
251

Конски кушии ще има днес на много места в Пловдивска област.

Стотици хора се събират по традиция в конна база “Тара“ в Ягодово на днешния Тодоровден. Празникът, отбелязващ предела между зимата и пролетта и още известен като Конски Великден.

Празникът ще бъде отбелязан с редица прояви– изложение  на породи коне, прескачане на препятствия за начинаещи и напреднали.

Традициите на Тодоровден ще се спазят в конната база „Фригопан“ в село Царацово. Празникът на конния спорт започва в 10 часа с водосвет за здраве. Ще има празнична програма и състезание по прескачане на препятствия, като тази година организаторите са подготвили интересна отборна щафета с кон и велосипед. Ще участват отбори от по двама души като единият се състезава с кон, а другият ще кара велосипед.

Многовековните традиции на Тодоровден оживяват и в село Житница, където празникът ще бъде отбелязан с богата програма и интересни атракции на конна база „Тракиец“ с начален час 11:00 ч.

Надбягвания с коне ще има и в хисарското село Паничери. Надпреварата започва в 11 часа. Освен кушия, ще се проведе и парад за най-гиздав кон и украсена каруца. Ще има и надтегляне. Жителите и гостите на селото ще се забавляват и с фолклорна програма и DJ Милко. От кметството са осигурили и парични награди и грамоти за победителите.

В Ново село, община Стамболийски,  на Тодоровден ще има състезания с джипове и АТВ-та. Организатори са клуб „Офроуд Стамболийски“. Офроуд надпреварата  започва  в 10,00 часа.

„Ще има каране по пътна книга и затворено трасе. Постарали сме се да е различно и забавно.Времето ще бъде перфектно, така че ви очакваме в добро настроение. Нека преди всичко си направим купон и да се забавляваме“, призовават организаторите.

Традиционно надбягване с коне  ще се проведе и в конна база „Пегасус“ до село Долнослав, община Асеновград. Празникът започва в 11,30 часа в водосвет, а половин час по-късно ще има кушия. Предвидени са поход до параклис „Свети Тодор“ , награждаване и обучение по езда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here