ЕС отне разрешителното за ваксината на „АстраЗенека“ срещу COVID-19

0
121

Ваксината на фармацевтичната компания „АстраЗенека“ спира да се прилага на територията на Европейския съюз, считано от днес, 7 май.

Това се случва след решение на Европейската комисия, която на практика удовлетворява желанието на самата британска компания, която поиска това да се случи с писмо до ЕК още на 5 март.

След молба от производителя, разрешението за разпространение в търговската мрежа на ваксината на „АстраЗенека“ срещу COVID-19, което бе прието на 29 януари 2021 г., се отменя, пише в документа на ЕК, който е с дата 27 март 2024 г.

Така, считано от днес, препаратът на „АстраЗенека“ вече не е оторизиран да се разпространява на територията на Общността.

Фармацевтичната компания аргументира решението си с липсата на търсене и излишъка от ваксини, налични на пазара.

Тъй като бяха разработени множество актуализирани ваксини за вариантите на COVID-19, сега има излишък от налични ваксини. Това доведе до намаляване на търсенето на Vaxzervria, която вече не се произвежда или доставя, се казва в изявление на компанията.

Решението на Брюксел беше обявено седмица след като „АстраЗенека“ призна за първи път писмено и в правен документ, че нейната ваксина COVID-19 може да причини странични ефекти. По-конкретно, фармацевтичната компания заяви, че нейната ваксина „може в много редки случаи да причини тромбоза“, припомня 20minutos.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here