ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА В ЕВРОПА И ХОДЪТ НА ПУТИН

0
963

Вероятно машинациите на президента Владимир Путин скоро ще дадат резултат: експертите предупреждават, че нарастващата зависимост на Европа от природния газ и въглищата от изток ще доведе до това, че Европейският съюз ще трябва да се предаде на милостта на Русия, пише vesti.bg

Кремъл вече беше силно критикуван за сделката с Германия за изграждане на газопровода „Северен поток 2“, който според редица експерти подкопава националната сигурност на Полша и Украйна.

Подобна загриженост има и към неотдавнашната сделка между Русия и Унгария. Двете страни подписаха споразумение за период от 15 години за доставките на газ за Унгария през „Турски поток“, който минава по дъното на Черно море. Сега, когато Европа е обхваната от сериозна енергийна криза, някои се опасяват, че Владимир Путин може де факто да стане „енергийният крал“ на континента.

Спадът в доставките на природен газ и желанието да се премине към чисти енергийни източници заплашват да поставят Европейския съюз в изключително трудно положение през тази зима.

Източници на енергия като вятър и слънце, които се характеризират със своята непредсказуемост, няма да са достатъчни, за да осигурят на европейците електричество и топлина. Следователно Европа трябва да търси източници на енергия другаде.

Междувременно през последните няколко месеца доставчиците на природен газ и въглища облагодетелстваха азиатския пазар, където търсенето на енергия нараства бързо.

В опит да облекчи енергийната криза преди настъпването на зимата, Европа може да поиска да се обърне към Путин, за да помогне за задоволяване на енергийните нужди на европейците. Междувременно няма гаранция, че Русия ще има достатъчно капацитет да посрещне този внезапен скок в търсенето. Някои експерти предупреждават също, че Кремъл може умишлено да ограничава доставките на газ и въглища за Европейския съюз, за да използва настоящата криза.

Според Наташа Тирина, старши анализатор в „Wood Mackenzie“, Русия може да не е в състояние да осигури внезапния преход на Европа към въглища преди зимата.

В интервю за „Bloomberg“ Тирина посочва: „Ако всички европейски комунални услуги преминат към въглища, това ще предизвика рязък скок в търсенето и Русия сама няма да може да отговори на това търсене в краткосрочен план. Това ще изисква доставки от други страни, например от САЩ, но и там има подобна ситуация“.

Не само Европа е изправена пред проблема с недостиг на доставките на енергия. В Китай например избухна сериозна енергийна криза, заплашваща да засегне цялата световна икономика. По-рано през септември Обединеното кралство също получи удар, когато девет регионални доставчика фалираха поради ниското предлагане и нарастващото търсене на природен газ.

Според Кирил Чуйко, ръководител на аналитичния отдел в „Global Markets“, европейските доставчици на електроенергия отчаяно искат да осигурят доставки на въглища и газ от изток. В момента обаче руските интереси са съсредоточени в Азия.

„Русия намалява износа на въглища за Европа от няколко години, откакто ЕС затваря въглищни електроцентрали“, посочи Чуйко. Той добави, че за Москва ще бъде трудно да пренасочи доставките към Европа, защото има договори с азиатски клиенти и възможностите за транспортиране са ограничени.

Междувременно Европейският съюз все още не се е обърнал официално към Русия с искане за допълнителни енергийни ресурси.

В четвъртък руските представители заявиха, че не са получавали такива искания. Те направиха това изявление, след като „Bloomberg“ написа, позовавайки се на източници в две руски компании, че европейците искат повече доставки на въглища. Министерството на енергетиката на Русия съобщи: „Министерството на енергетиката на Руската федерация не е получило никакви искания от Китай и европейските държави по въпросите за увеличаване на износа на въглища от Русия“.

По-рано през септември експерти предупредиха, че тази енергийна криза може да превърне отоплението в един вид „лукс“. Според Крис Харви, експерт по централно отопление в британската компания за радиатори „Stelrad“, компаниите в цялата страна са притихнали в очакване на това, което предстои.

„Мисля, че като много промишлени предприятия в Обединеното кралство, ние гледаме на предстоящата енергийна криза с голямо безпокойство. Ако зимата отново се окаже студена, както се случи с предходната, която остави запасите от газ в нашите складове на критично ниско ниво, може да се върнем към дните, когато централното отопление в жилищни сгради беше лукс, достъпен само за богати хора, а не модерно удобство, без което мнозина вече не могат да си представят живота.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here