Електронно може да проверите кога ви издават фалшиви касови бележки

0
250

С мобилно приложение, създадено от Националната агенция по приходите (НАП), всеки потребител вече може електронно да провери дали при покупка на дадена стока касовата му бележка е фалшива, съобщават от НАП.

Възможностите на системата са над 180 000 потребители всеки ден да могат да действат като данъчни инспектори и да проверяват бележките. Това е възможно с мобилното приложение на НАП, което сканира QR кода върху касовия бон. Чрез приложението, до този момент са инспектирани над 460 000 бонове.

Проверката е в две фази – първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат.

Клиентът може да сравни дали данните в бележката и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП. Освен с функция „данъчен инспектор“, мобилното приложение предлага и навигация до офисите на НАП, справка за здравно-осигурителен статус, данъчен календар и справка за регистрация по ДДС.

Мобилното приложение на НАП може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play – за Android устройства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here