Екстрадирането на Рангел Бизюрев ще се забави и Дания го съди?

Според юристи е възможно да се наложи Бизюрев първо да изтърпи наказанието си в Дания.

0
614

Има опасност връщането в България на обвинения в убийството на Димитър Малинов в Цалапица Рангел Бизюрев да се забави, защото Дания, в която той беше заловен, също ще го съди. Бизюрев беше задържан на 29 ноември м. г. в провинциално датско градче, където работел във фирма за почистване на стъкла. Бил е обаче с фалшиви документи, за което му е повдигнато обвинение там. Обичайна практика е първо да приключи делото в страната, в която издирваният е арестуван, да си излежи присъдата и чак тогава да бъде предаден на българските власти, пише glasnews.

Така се случи с убиеца от дискотека „Соло“ Илиян Тодоров, който на 18 април 2009 г. намушка смъртоносно след разменени реплики Кирил Въжаров и Васил Александров. Преди делото да приключи, Тодоров изчезна и беше заловен на летището в Ташкент чак през март м. г. с фалшив паспорт. След това тамошните власти разбрали, че той е издирван с червена бюлетина на Интерпол за влязла в сила присъда за двойно убийство в България. Илиян Тодоров получи присъда от 5 г. и 1 месец в Узбекистан заради подправените документи, но след това амнистиран и задържан по искането на страната ни за екстрадиране. Все още обаче не е върнат у нас, съобщава „24 часа“.

Според юристи твърде вероятно е да се наложи и Бизюрев първо да изтърпи наказанието си в Дания, ако бъде осъден, и чак след това да бъде предаден на страната ни. Иначе на първа инстанция датските съдебни власти потвърдиха искането за екстрадиция, а в понеделник главният секретар на МВР Живко Коцев съобщи в Пловдив, че се очаква насрочването на делото на втора инстанция.

 

Връщането на Бизюрев у нас бави делото и срещу близнаците от Цалапица Борислав и Валентин Динкови. На този етап те са обвинени, че са помогнали на Рангел Бизюрев да зарови тялото на убития Митко и да напусне мястото. Хората в селото обаче са убедени, че те са участвали в убийството. Делото срещу тях беше отлагано 2 пъти, за да се изчака връщането на Бизюрев, който да бъде разпитан като ключов свидетел. На последното заседание на 25 януари обаче съдия Боян Кюртов обяви, че на 26 февруари делото тръгва със или без разпита на Бизюрев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here