“ЕКОНТ“ ПЛАЩА ДОБРОВОЛНО НА НАП 13 МИЛИОНА ЛЕВА

0
514

Една от големите компании за куриерски услуги у нас – „Еконт“, чийто основател е новият министър на транспорта Николай Събев, е решила да изплати доброволно на Националната агенция за приходите (НАП) 13 милиона лева. Въпреки че за търсените от приходната агенция суми върви дело, по което „Еконт“ засега печели, обявиха от компанията в съобщение до медиите. Цитиран е и самият Събев да изразява мотивите за това решение:

„Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм“, заявява министърът на транспорта Николай Събев.

От съобщението става ясно, че съдебната битка продължава повече от година. Предметът на делото: дали „Еконт“ да начисли със задна дата ДДС върху извършените от фирмата пощенски услуги за периода 2013-2015 г. Междувременно от НАП са отправили предложение на компанията доброволно и със стара дата да начисли ДДС върху стойността на пощенските услуги, предоставени от нея за периода от 2016 до 2019 г. „Предложението на НАП е компанията да събере оспорваните суми от клиентите си“, посочват от Еконт.

Съдът се е произнесъл в полза на компанията на министъра, на първа инстанция. Основните аргументи на съда били, че такъв е бил законът тогава, „както и доказаният факт, че самата НАП също е използвала пощенски услуги без ДДС именно на базата на съществуващото законодателство“.

Въпреки това компанията взе решение да изплати въпросната сума на Националната агенция по приходите и избра да не продължава съдебните дела“, заявяват от „Еконт“.

Претенцията на НАП за обратно начисляване на ДДС за периода 2013-2015 г. е била в размер на 3 800 000 лв. Тази сума била депозирана още през 2020 г. и от „Еконт“ завели делото.

Дни преди Коледа на 2021 г. обаче от „Еконт“ получили нова покана за внасяне на ДДС за услугите за периода 2016-2019 г.

Въпреки решението на съда в нейна полза по отминалата покана, компанията решила да прекрати съдебния спор и да изплати на НАП цялата претендирана сума от 6 580 865 лв. Отделно към нея предстои начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от „Еконт“, ще надхвърли 13 000 000 лв.

Основните аргументи за това действие на компанията са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични. Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията. От друга страна новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България. Убеждението на компанията е, че е недопустимо да потърси от клиентите си претендираните от НАП суми със стара дата. В този смисъл „Еконт“ реши да поеме изцяло изплащането на сумите“, посочват от компанията на Николай Събев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here