Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона „Либхер Хаусгерете Марица“ съкращава служители, пише Марица бг.

В анонимно писмо, с което „Марица“ разполага, „вътрешен човек“ разказва, че от Нова година насам са освободени около 400 души, а в последните месеци на бюрото по труда се пращат точно по 39 души на месец, за да не се счита процесът за „масово уволнение“.

Според писмото, освобождават се служители с над 15-годишен стаж и без никакви провинения. За причина работодателят посочвал закриване на щата.

След запитване от компанията не отрекоха за съкращенията, като ги обясниха със ситуацията на европейския пазар. На бюрото по труда обаче са пратени не 400 души, а едва 58. Броят на работниците и служителите в „Либхер“ е над 2000 души.

„Целият сектор на домакински уреди се намира под безпрецедентен натиск. Високите нива на инфлация, по-високите лихвени проценти и икономическото забавяне в някои области на строителния сектор намаляват търсенето на хладилници и фризери.

Поради продължаващия спад в търсенето на много от основните европейски пазари на „Либхер“, сме принудени да адаптираме  производството си към данните за продажбите“, посочи управителят Христо Георгиев.

Това са причините, които са наложили намаляване на списъчния състав. От началото на годината са освободени 58 човека, по 29 в месеците март и април, категоричен е мениджърът.

Целият процес се извършва изцяло според трудовото законодателство в България и стриктно спазване на Кодекса на труда.

Кои хора да бъдат освободени се решава с целенасочен подбор.

„Назначена от работодателя комисия,  взема решенията, като всяко едно решение се документира според изискванията на закона.

Към днешна дата персоналният ни капацитет отговаря на производствените ни планове, което означава, че производствен персонал няма да бъде съкращаван.

Нещо повече, в момента, в който започне подобряване на конюнктурата, ще започнем да напасваме производствените ни капацитети в положителна посока“, посочват в официално становище от компанията.

Любопитна подробност е, че в завода от над 17 години съществува специален орган – Представители на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 от Кодекса на труда, както и Комитет по условия на труд.

„Членовете на този орган представляват работещите по въпросите на трудовите и осигурителните отношения пред работодателя.

Ръководството на завода провежда регулярни срещи с представителите на работниците и служителите и Комитета по условията на труд, на които срещи се съгласуват всички важни решения и се поставят много въпроси от работещите към ръководството. Горецитираните съкращения също така са съгласувани на такива срещи.

Освен това в резултат на тези срещи са въведени редица социални придобивки за целия личен състав на предприятието“, разказват от „Либхер Хаусгерете Марица“.

Припомняме, че през април 2022 година в „Либхер Хаусгерете Марица“ работниците се вдигнаха на стачка, тъй като не бяха доволни от 6%-ото увеличение на заплатите.

„Либхер“ е един от първите инвеститори в Тракия икономическа зона. Първият завод „Либхер Хаусгерете Марица“ отвори преди 24 години.

От 2004 г. също в Радиново, се установяви „Либхер-Транспортейшън Системс“ ЕООД , която  произвежда отоплителни, вентилационни и климатични системи за железопътния транспорт. Третият завод „Либхер Конкрийт Технолоджи Марица“ ЕООД от 2021-ва година произвежда бетоновози.

1 КОМЕНТАР

  1. Пълни лъжи от страна на Христо Георгиев че са съкратени само 58 човека бройката е много по голяма.Викат те 20 мин.преди да ти свърши смяната и ти връчват документите за съкращаване с мотив за закриване на щата и спад в продажбите.Не стига че в Администрацията са поне 300 човека хрантутници на заплата,и половината не стават за нищо.Съктащават обикновения човек който им вади заплатите…. И с тенденция целия завод да мине редовна смяна че има още съкращения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here