ДОБРИТЕ НОВИНИ ЗА РОДОПИ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОЯТ

В последните няколко седмици, в социалните мрежи, набира сили спора „На село или в града?“

0
538

Очевидно интереса към населените места от Община “Родопи“ става все по голям и все повече хора избират селата от Родопската яка, за да построят своя дом на село. Дом, в който да отгледат децата си или да се оттеглят, в заслужена почивка, за да се радват на внуците си.

Предвид големия обществен интерес към темата „На село или в града“ потърсихме за коментар председателя на Общинският съвет в Община “Родопи“ Георги Цанков.

Ето какво сподели за Родопи-инфо г-н Цанков:

“Смятам, че на село се живее по-добре. Далеч от задръствания, от мръсния въздух, от целия понякога оглушителен глъч на града, по-близо до природата, по-близо до градината и до истинската храна.

Важно е да се знае, че Община “Родопи“, макар и бавно, се събужда от „зимния сън“, в който бе потънала през последните няколко мандата.

Искам да отбележа, че в момента се извършват ремонтни дейности в почти всяко едно от населените места в общината. Работи се едновременно по ремонти в детски градини, ремонтират се улици, извършват се ремонти на междуселските пътища, както и частично по канализации в някои от селата.

Наясно сме, че гражданите искат всичко това да се случва по-бързо и в по-големи мащаби, но е важно да се знае, че до вчера нашата селищна система е била на 1/3 като население. Представете си какви данъци е събирала общинската администрация?

Немислимо е с парите от тези данъци да бъдат направени генерални ремонти, така както ни се иска на всички. За 14 години в Общинския съвет, нито веднъж, не съм чул някой да дойде доброволно, подтикнат от гражданката си съвест, и да каже „Моля Ви увеличете ми данъка!“. Но всички искат по-чисти и по-ремонтирани улици.

В същото време е публична тайна как някои, от вечно недоволните хора, плащат по едва 15-20 лева данък за притежаван авторитетен имот. Тук искам да направя едно уточнение, че не бива да се бърка данъка на притежаваният имот с Такса битови отпадъци /ТБО/, защото събраната по това перо сума може да бъде похарчена само за чистота и за нищо друго. На практика Община “Родопи“ може да разполага само с онези 20 лева, които да похарчи за инфраструктура и ремонти.

Разбира се има и добра новина.

През 2021 година ОбС “Родопи“ е приел 780 решения или само 81 по малко от Общинския съвет на столицата на България.

Малката до вчера Община “Родопи“ е вече на второ място в цяла България изпреварвайки дори Община „Пловдив“, която не спира да предявява своите претенции да ни погълне! Сега може би разбирате защо!?

В по-големият си процент тези решения са за ПУП, касаещи ново строителство на къщи, на комплекси, на фабрики и търговски обекти. Това обаче е дългосрочен процес плодовете на когото ще берем в следващите години. Тогава, когато всички тези строежи бъдат завършени и въведени в експлоатация, когато започнат да заплащат своите данъци мисля, че ситуацията ще се промени към много по-добро. Ще има много повече средства, за благоустрояване на местната среда за живот.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here