ДНЕС ПРАЗНУВАМЕ ТОДОРОВДЕН

Сутринта трябва да хапнем мекици, за здраве, и да завържем червен конец на зелено дърво

0
1974

Днес народа празнува Тодоровден, а Църквата почита паметта на свети Теодор Тирон.

В православния календар има шестима канонизирани от църквата светии, носещи името Тодор, което означава „Божи дар“, въпреки че в народното съзнание липсва ясно разграничение.

Трябва да се знае, че народният празник Тодоровден няма точно фиксирана дата, а зависи от началото на великденския пост и не съвпада с църковния празник на нито един от шестимата светии.

Петдесет години след смъртта му гонителят на християните император Юлиан Отстъпник продължавал да иска връщане към езичеството. Той знаел, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост и решил да се подиграе с тях. Императорът наредил на цариградския градоначалник  тайно да напръска с кръв всички постни храни на пазара. Така без да знаят християните, постът им щял да бъде осквернен.

Църковното предание разказва, че свети Теодор се явил на цариградския архиепископ Евдоксий, за да го извести за грозния план и да предупреди вярващите да не купуват от храната на пазара. Затова всяка първа събота от Великия пост църквата припомня за живота на светеца- воин, загинал за вярата си.

У нас на този ден се организират кушии. Състезания с коне има на много места в страната. Традицията казва още по изгрев мъжете да сплитат опашките и гривите им,  да ги украсяват  с мъниста и да ги отвеждат на водопой. После идва ред на атрактивните  състезания, а конете,  които се отличат в надбягванията, си тръгват закичени с венци. Жените месят обредни питки и хлябове, наречени „конче” или „копито”.

Според народните вярвания, днес свети Тодор отива при Господ, облечен в девет кожуха, за да го моли за лято.

На Тодоровден празнуват: Тодор, Тошо, Тодора, Теодор, Теодора, Божидар, Божидара, Божо, Божанка и техните производни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here