ДНЕС ПОЧИТАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА

Голям празник е! Вижте кои имена празнуват днес

0
2190
Свети свети Константин и Елена

На 21 май християнската църква почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена, а народът ни го отбелязва и като преход от пролетта към лятото. 

Във всички храмове на Българската православна църква се отслужва Божествена света литургия.

През 313 г. Константин въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Денят, когато се почитат Светите равноапостоли Константин и Елена, е един от магическите празници в народния ни календар, в който се съчетава и езическият поклон пред огнените божества. Той е свързан с култа към Слънцето и летния огън, както и с преклонението пред небесната светлина. Легендите разказват как нашите предци са притежавали способността да общуват с други светове и с техните божества, за да молят за закрила, милост, здраве, късмет, плодородие, благополучие и други.

Според народните вярвания на днешния ден строго е забранена всякаква полска работа.

Това е времето когато според традиционните българска представи, основната грижа е насочена към посевите, младия приплод и тяхното опазване от суша, градушка и гадинки. На много места се дават курбани за дъжд и плодородие.

21 май е свързан и с Дионисиевите мистерии, които почитат възраждането на природата, огнените танци на нестинарите, магическите пророчества и лечебна сила.

Датата на църковния празник съвпада с някогашния древен култ към слънцето по нашите земи. Легендите разказват, че Константин е снажният момък, който нито за миг не се поколебал да влезе в огъня в името на Бог и той го избрал за свой помощник, с цел да убеди всеки, който е прегрешил да играе върху огнена жарава.

Още от незапомнени времена нашите предци са знаели, че огънят притежава магическа сила и пречиства не само предметите, преминали през него, но и грешните души.

Народните поверия гласят, че който прескача огъня ще бъде здрав през цялата година.

Нестинарите, обаче, влизат боси в огнената жарава, за да изиграят своя ритуален танц, вярвайки, че светците ги покровителстват, докато са в огъня и им проправят път през него, за да не изгорят босите им крака. Затова те държат в ръцете си икона на двамата светци Константин и Елена.

Снимка: Регионален исторически музей Бургас

Празникът започва няколко дни преди деня на Свети Константин и Елена – със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата.

Имен ден празнуват Константин, Костадин, Константина, Костадинка, Елена, Еленко, Елеонора, Елка и Елица. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here