ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ОБЩИНА

На 12 октомври отбелязваме Деня на българската община. У нас има 265 общини. Те са основната административно-териториална единица в съвременното административно-териториално деление на България, в която се осъществява местното самоуправление.

0
274

Денят на общината се отбелязва от 1998 г. насам. На  тази дата през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван Закон за общините и градското управление. Това е първият законодателен акт, който регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.

Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на държавата. Във времето българската община се очертава и се утвърждава като най-масовата, трайна и най-силна колективна българска организация.

Общината обединява хората и е посланик между тях и държавата. Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на самостоятелната българска държава – Търновската, приета на 16 април 1879 г. Глава 1, чл. 3 – „Територията административно се дели на окръжия, околии и общини“. През 1991 г. в новата Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че „Република България е единна държава с местно самоуправление“, а чл. 136 определя общината, като „основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление.

По повод празника Председателят на Общински съвет „Родопи“ Георги Цанков отправи своето пожелание.

„Честит празник на всички колеги общински съветници, кметове и служители в администрацията!
Важно е хората да осъзнаят, че общината е частица от държавата. Тя е частица от родината. По това как изглежда една община, как се движат процесите в нея, всеки един жител може да направи заключение и за състоянието на държавата, както и обратното.
Изключително важно е гражданите да осъзнаят, че за огромно съжаление често възнагражденията в администрацията, както и това на общинския съвет е наистина ниско, а очакванията, с които всички те са натоварени, са огромни.
Да бъдеш общински съветник или служител в общинска администрация е в немалка степен и дълг към обществото. Дейностите, които изпълняват са концентрирани върху сфери, които пряко засягат и са в интерес, както на жителите, така и на юридическите лица  на съответната община. 
В тези смутни времена, в които епидемичната обстановка е динамична и се променя с всеки ден, пожелавам преди всичко здраве на своите колеги общински съветници, на кметовете и служителите в общинската администрация.
Пожелавам търпение и вяра в утрешния ден!“

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here