ДНЕС КАТОЛИЦИ И АРМЕНЦИ ПРАЗНУВАТ ВЕЛИКДЕН

0
2285

Днес католиците и арменците по света празнуват Възкресение Христово. Причината да се поздравяват седмица преди нас с „Честито Възкресение Христово“ дължи на това, че ние следваме Юлиянския календар, а те Григорианския.

Пред БНР апостолическият екзарх епископ Христо Пройков коментира, че разликите в честванията на празника обаче почти няма, като изключим деня на честване.

Католиците се събират да празнуват заедно, като преди това къщата трябва да бъде цялостно изчистена, а старите неща хвърлени.

„Когато се съберем в къщи и се чукаме с яйцата, тогава яйцето всеки си го разделя на части и си ги раздаваме тези части от яйцата един на друг като символ на братска любов“, коментира пред БНР Симеон Атков, член на римокатолическата енория „Свети Йосиф“ в София.

Празнични литургии ще се отслужат в пловдивската църква „Св. Лудвиг“, в София и в Плевенската католическа църква „Дева Мария от Фатима“. Освен това и в храмовете в общините Калояново и Раковски, и храма „Свети Антон Падуански“ в Белене, където ще се включи и най-старият католически свещеник у нас, отец Йоско на 92 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here