ДНЕС Е ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК! КАКВО ПОВЕЛЯВАТ ОБИЧАИТЕ НА ТОЗИ ДЕН?

0
2062
Велики четвъртък е денят на Тайната вечеря и целувката на Юда

Днес е Велики четвъртък, четвъртият ден от Страстната седмица, в който според традицията, в нашата страна, се боядисват яйца.

Чистият четвъртък или Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица.

На този ден са се случили събития от Христовите страсти, според Евангелията:

  • Тайната вечеря на Исус с неговите ученици.
  • Исус се молив Гетсиманската градина под Елеонския хълм
  • Предателството на Юда

Велики четвъртък е свързван предимно с Тайната вечеря, когато е установено тайнството на причастието. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“.

После вдигнал чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и за мнозина се пролива за прощение на греховете“.

След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден.

Народната традиция: боядисването на яйцата

Народният обичай свързва Велики четвъртък с традицията в този ден да се боядисват великденските яйца. Обредът изисква това да става рано сутрин преди изгрев слънце.
Първото яйце задължително трябва да бъде червено – символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала, с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузите им за здраве.

Това яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

За семействата, които не успеят да изпълнят ритуалите днес, се дава втора възможност – да боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота.

След въздържанието на Разпети петък съботата е денят за довършване на подготовката за празника.

Традиции свързани с яйцата

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.

Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено.

На Велики четвъртък се замесва тестото за великденските козунаци.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Те носят най-разнообразни названия из България – великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

Козунакът символизира тялото на Исус Христос. 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here