Днес е Свети Врач! Кукленският манастир и Белащенския храм отбелязват храмовия си празник

0
347

На 1 юли отбелязваме Деня на Св. Безсребърници Козма и Дамян. Това е църковен празник, влязъл в народния календар с името “Свети Врач”.

Днес своя храмов празник отбелязва манастира носещ името на Козма и Дамян и намиращ се в близост до Куклен. На 1 юли, от съборната църква се изнася чудотворната лечебна икона на Св. Козма и Дамян и с нея се прави литийно шествие. От с. Куклен до обителта пътят е около 4 км и има указателни табели.

Официалното наименование на манастира е “Св. Безсребреници Козма и Дамян”, но е наричан от местното население “Св. Врачове”. Според запазения ктиторски надпис на аязмото, някога е носел и името “Св. Безсребърници”

Духовната обител се гуши в чудно красива долина в Белочерковския рид на дела Чернатица от Западните Родопи, на 2,5 км югозападно от с. Куклен. Обителта се намира вдясно от пътя Пловдив-Асеновград, на около 15 км южно от Пловдив.

Манастирът е основан по време на Втората българска държава около целебен извор. Аязмото е познато и на древните траки, водите на което според преданията церят лудост. Според други изследователи духовната обител е построена от грузинските братя  Григорий и Абасий Бакуриани – основатели на Бачковския манастир.

По време на царуването на цар Иван Александър, манастирът е известен с книжовната си школа, културното си влияние и разбира се с лековитите си води.

Изучили лекарско изкуство, лекували даром, без да взимат пари и за това са наречени “безсребърници”. За дейността им Иисус Христос ги надарил с чудотворна целебна сила. Двамата извършили и множество благотворителни дела – подпомагали бедни и бездомни, подсигурявали им подслон, храна и лечение.

Във времето се сдобили с широка популярност и на техните умения завидял бившият им учител, също лекар.

Воден от силна злоба, той ги завел в планината и ги убил с камъни. Светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян намерили смъртта си през 284 г.

Имен ден празнуват: Козма, Кузман, Дамян, Дамяна, Красимир, Красимира, Красин, Красина.

Храмът в село Белащица носещ името на светите “Козма и Дамян“ също отбелязва днес своя храмов празник. От години църквата събира хората в селото и успява да засилва и обединява вярата им в Господ.

На тази дата Българската православна църква празнува и едно от значимите събития в духовната история на България – връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. След смъртта си през 946 г. Йоан Рилски е погребан в Рилската обител, но скоро след това цар Петър (927-969) нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец (дн. София). Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е и канонизиран. През 1195 г. цар Асен тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1496 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител връщат мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here