ДНЕС Е СТЕФАНОВДЕН – ПОЧИТАМЕ ПЪРВИЯТ ХРИСТИЯНСКИ МЪЧЕНИК

Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство

0
2147

На 27 декември православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – свети първомъченик и архидякон Стефан. Това е третият ден на Коледа и последният църковен празник за годината.

Св. архидякон Стефан е създател на първата християнска общност. Той бил известен като ревностен последовател на вярата и разпространител на Божието слово. Юдеите, които се надявали след разпването на Иисус неговото слово да умре, били притеснени от влиянието на дякона Стефан сред хората. Те го изправили пред Синедриона, обявили го за измамник и го убили с камъни. Единствената, която се молела за него, била св. Богородица.

Денят е един от най-популярните празници в България. Името Стефан носят над 50 хил. души. Имен ден днес празнуват: Стефан, Стефка, Станул, Степан, Стефания, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Светлин, Чанко, Чанка, Венко, Венета, Венцислав, Венцислава, Стоян, Стоянка, Таня, Стойко, Цанко, Цанка, Цонка, Цонко, Стоил, Стоилка, Стойчо, Запрян и Запрянка.

Ладо ле, ладо

В народната традиция един от основните обичаи, свързани със Стефановден, е ладуването.

Момите се събират и гадаят заедно за женитба.

Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче, пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини. Най-често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

На Стефановден се спазват обичаите за т.нар. във фолклора Мръсни дни – през този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here