ДНЕС Е ДЕНЯТ ЗА РАЗМИСЪЛ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ

0
2068

Днес е денят за размисъл преди изборите за Европейски парламент на 26 май. Изборният кодекс забранява агитацията от днес до приключване на изборния ден. Не е разрешено и обявяването „под каквато и да е форма“ на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите.

Гласуването на 26 май ще започне в 7.00 часа сутринта и ще продължи до 20.00 часа. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи избиратели, изборният ден може да продължи, но не по-късно от 21.00 часа.

Партиите, които ще участват със свои кандидати на изборите, са 15, коалициите – 9. Инициативните комитети за издигане на независими кандидати са 9. Всичките партии и кандидатите могат да бъдат видени в регистър на сайта на ЦИК.

Три международни организации са са регистрирали като наблюдатели, а българските организации, които ще имат наблюдатели, са 14. Две партии са регистрирали свои застъпници зад граница.

Изборни секции ще има в 64 държави. Тук може да видите точните им адреси.

Шест са агенциите, които ще имат анкетьори за паралелното преброяване на резултатите на изхода от секциите за гласуване (exit poll). Това са „Галъп интернешънъл Болкан“, „Алфа Рисърч“ „Сова 5“ , АФИС, Изследователски център „Тренд“ и „Екзакта рисърч груп“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here