ДИЗЕЛЪТ НЕ Е НА МОДА, У НАС БРОИМ НАЙ-ЧЕСТО ДО 5 БОНА ЗА КОЛА

В цяла Европа има спад в търсенето на дизелови автомобили

0
348

В цяла Европа бе отчетен спад в търсенето на нови дизелови автомобили, като България не е изключение, съобщава dnes.bg.

Данните за България показват, че за девет месеца се наблюдава спад от 19 на сто или 11 956 по-малко продадени коли. За сметка на това, е отчетен ръст в търсенето на бензинови и електро-алтернативи, съобщи Нова тв.

Напоследък покрай упоритите слухове, че някога ще забранят дизеловите коли, сред купувачите вече има един класически аргумент и той е – да избягват дизели, защото някога някой може да им забрани да ги карат. Така, слухът действа безотказно.

„Българинът обича да каже „Аз чух“ и като чуе нещо, после ти не можеш да му го избиеш от главата, защото негов колега, негов познат, негов близък просто му го е казал. Преди време имаше статии, в които се разказваше как дизелите вече ще ги спират тотално, просто няма да има търсене, не могат да се карат, ще ги забранят.

Най-вероятно това ще се случи някога във времето, но засега няма как да стане. Няма как автомобилите дизеловите, които са произведени преди 5 години, да се спрат тотално“, коментира анализаторът Филип Лазаров.

„Почти на равно се продават и бензинови, и дизелови коли. Въпросът е такъв, че напоследък започнаха да се продават малко по-нови дизелови коли, които отговарят на определени евро стандарти. Бензиновите коли се продават малко повече, само заради това, че можеш да я караш в чужбина, в метрополити, в центрове, нищо че е от по-стара година“, коментира Георги Грозданов, собственик на автокъща.

„Най-масовият ценови диапазон е около 5 000 лв. Такива автомобили търсят предимно високообразовани хора, с добри професии, които обаче, въпреки това, не биха могли да отделят по-голяма сума за автомобил от тази. Те търсят бензинови автомобили, тъй като те могат да се кара и на газ и това дава още една опция“, каза Цветелина Цанева – изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили в България.

Според нея българите търсят на пазара най-икономичното, защото доходите определят нашето решение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here