Дете е резистентно към антибиотици, Ангел Кунчев: На прага сме да не можем да лекуваме елементарни инфекции

0
99

Дете, не може да бъде лекувано заради силна резистентност към антибиотици. То обаче е в добро състояние, а на този етап лечение с антибиотик не се налага. Това каза д-р Ангел Атанасов в студиото на „Здравей, България“.

Резистентността към подобни медикаменти става все по-често срещана. Причината е масовата употреба на антибиотик както в медицината, така и в други сфери като козметичната. Освен това нови антибиотици на пазара няма от години.  „Антибиотик се използва често и в други сфери, бактериите се учат как да оцелеят“, каза доц. д-р Ангел Кунчев.

Резистентност към лечението на бактериите ешерихия коли, която предизвиква 90% от инфекциите на пикочните пътища и стафилококи – отговорна за обикновените инфекции, на високо ниво също има.

„Най-честата грешка е, че се използва антибиотик там, където не може да помогне“, допълни Кунчев.

Практика е и самолечението с този вид медикаменти.

Когато обаче имаме предписано лечение от лекар, е важно също да не го спираме на своя глава. „Не трябва да се спира лечението дори и да се чувствате добре. Ако приемате дадени лекарства, като антибиотиците, които се вземат в определен час, масово пациентите спират на 3-4 ден, щом се почувстват добре. Така бактерията продължава да живее“, допълни доцентът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here