Депутатите се скараха за великденските добавки за пенсионерите

0
238

Предложението за добавките е на второ гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. Вносители са Деница Сачева и Теменужка Петкова от ГЕРБ и Йордан Цонев и Станислав Анастасов от ДПС. Още при обявяването на предложението започна наддаването – с свои излязоха и от „Възраждане“ и от БСП.

Обсъжданото в пленарна зала предвижда пенсионерите под прага на бедност да получат великденска добавка. Първоначалният вариант на внесените промени от ГЕРБ и ДПС предвиждаше пенсионерите, намиращи се под прага на бедност, тоест с пенсия до 526 лв., да получат по 75 лв. еднократна помощ. На второ четене в бюджетна комисия обаче сумата набъбна и бе гласувано тези пенсионери да получат вече 100 лв. Малко над 530 000 пенсионери ще бъдат подпомогнати за Великденските празници. Общият размер на предвидената сума е 40 000 000 лв., като средствата ще бъдат за сметка на бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година.

От името на ПП-ДБ Искрен Митев заяви, че формацията няма да участва кой е по-щедър за великденските празници.

Логично по време на дебати що се касае за великденски добавки, първи думата взеха от парламентарната група на „БСП за България“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова запита ПП-ДБ как през 2022 г. (когато БСП бе част от четворната коалиция в правителството на Кирил Петков) в най-голямата криза, в началото на войната в Украйна, постковид ситуация да се осигурят великденски добавки за всички пенсионери, а сега не може? БСП доказа, че когато е част от властта си държи на думата, посочи Нинова.

Великденски добавки нямаше да има, ако не предстояха извънредни парламентарни избори„, смята и депутатът Георги Гьоков.

Георги Гьоков напомни, че предложението на БСП всички пенсионери до линията на бедност от 526 лв. да получат 100 лева, а останалите – тези, които са с по-високи пенсии – 50 лева. Предложението обаче не минало. На фона на ниските пенсии коледни и великденски добавки трябва да има – по-големи към малките пенсии и по-ниски към по-голените пенсии, настоя Гьоков. Това би било по-справедливо и да не се прилагат безсмислени критерии. Не би било и затруднения за бюджета и е отговорно не само към пенсионерите, но и към пенсионната система – предложението си Гьоков изчислява на 85 – 90 млн. лв.

Депутатът от ДПС Севим Али заяви, че великденската добавка няма нищо общо с приноса на пенсионерите към българската пенсионна система. Той призова ПП-ДБ да не плашат хората, че по този начин – с великденските добавки се застрашава осъвременяването на пенсиите, независимо дали са под линията на бедност или не. Добавките са акт за достойно посрещане на един от най-големите християнски празници – Великден, посочи Севим Али.

ДПС призова всички парламентарни групи да подкрепят предложението в интерес на най-уязвимите групи, които получават доходи под линията на бедност. И отчете като положително възстановената традиция за коледни и великденски добавки, макар и само за една част от българските пенсионери.

Източник: /news.bg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here