Делото за екстрадицията на Вълкът от Марково отново се отложи, измениха домашния му арест

0
809

Повторен фалстарт на делото за екстрадицията на пловдивския бизнесмен Петър Михайлов, който има повдигнати шест обвинения от федералния съд в Манхатън, Ню Йорк за пране на пари, финансови измами и участие в организирана престъпна група. Причината отново съдебният процес да не започне е неявяването на обвиняемия на заседанието. В съдебната зала стана ясно, че Михайлов е с влошено здравословно състояние, така той не може да присъства, защото според постъпилите от защитата на бизнесмена към съда материали, в момента той се намира в медицинско заведение в град София.

Според адвоката му Ина Лулчева, предвид обстоятелствата, не би следвало да се проведе заседането. Така защитата направи искане за промяна на мярката за неотклонение на Петър Михайлов, защото домашният арест ще попречи на лечението му, заради предстоящи химиотерапии.

Прокурор Галин Гавраилов изтъкна, че би могло делото да се изнесе в медицинското заведение, в което в момента Михайлов пребивава, за да може процесът да не бъде протакан. Адвокатът на обвиняемия обаче категорично не се съгласи с думите на държавното обвинение. Според Ина Лулчева, щом клиентът й се намира в медицинско заведение, следва да се подразбере, че не е в състояние да участва и в съдебен процес.

Държавното обвинение и съдът намериха искането за изменение на мярката за неотклонение за основателно. Предвид сериозното влошено състояние на Михайлов магистратите му наложиха мярка за неотклонение „подписка”.

Въпреки обстоятелствата сполетели пловдивския бизнесмен, жена му известната дизайнерка и собственичка на модна къща-Диляна Михайлов го зарадва с още една рожба. Преди близо месец тя роди третото им дете.

Припомняме, че Михайлов е арестуван преди дни в Пловдив след мащабна акция на международно ниво. Съдът в Ню Йорк му е повдигнал шест обвинения и иска от българските власти бизнесменът да бъде екстрадиран в САЩ. Срещу Михайлов има и европейска заповед за арест. Първоначално Окръжния съд в Пловдив решава да го задържи за постоянно в ареста, но Апелативният съд замени мярката с домашен арест заради влошено здравословно състояние и чисто съдебно минало.

Петър Михайлов е собственик на гигантско имение в Марково. Вълкът от Марково е участвал в грандиозна схема за фиктивно надуване на цените на акции и ощетяване на инвеститори след срива в цените на ценните книжа. Михайлов и още 9 души са задържани за участие в престъпната грипа за манипулиране на борсовите пазари, а щетите, които са нанесли се оценяват за 100 милиона долара.

Според обвинителния акт Петър Михайлов, наричан още в документите на прокуратурата Петър Българина, е координирал кампании за манипулиране на акции и е осигурявал финансиране в подкрепа на схемите за манипулиране на акциите, участвал в конспирация за манипулиране на акциите на ценните книжа на най-малко 12 базирани в САЩ емитенти, което е довело до поне $75 милиона незаконни приходи, участвал в множество схеми за “изпомпване и изхвърляне”.

 

Автор: Наталия Грозева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here