Дедево се включва в поклонението пред великите дела на героите

0
184

Дедево също се включва към националното преклонение пред делото на Ботев и на всички, дали живота си за свободата на Родината.
В 12 часа камбанен звън от 186-годишната църква „Свети Атанасий“ призовава да сведем глави за почит към героите на България.

За да не потънат в забрава от читалище “Даскал Димо” споделиха исторически събития и личности от село Дедево, оставили диря в живота на поколения дедевчани.
● Във войните 1912 – 1918 г. загиват 19 войници от Дедево.
● Димитър Даскалов е водач на дедевския отряд, включил се в Септемврийското въстание 1923-а. От 35-те въстаника двама загиват.
● На 22 февруари 1925 г. Димитър Даскалов е разстрелян в гръб на една пловдивска улица – след няколко ареста, без съд и присъда.
● През периода на антифашиската съпротива 1941-1944-а в землището на Дедево има няколко партизански лагера. Те са били подпомагани от 1 партизанин (Божан) и 32 ятаци, 10 от които са жени.

В Дедево има много запазени мемориални знаци, напомнящи героизма на бойците за свобода:

● ПАМЕТНА ПЛОЧА – ПОЧИТ КЪМ ДЕДЕВСКИТЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ ОТ МАРТ 1876 Г. В ДЕДЕВО
Днес тя е на оградата на църквата „Св. Атанасий“, в двора на която е било килийното училище. Там на 15 март 1876 г. апостолът Захари Стоянов основава таен революционен комитет с активната помощ на Григор Аргиров и брат му Даскал Димо Аргиров. 20-ината местни мъже са се заклели пред револвера на Захари Стоянов и светото евангелие в ръцете на свещеник Иван Тунев с думите: „Ще бъда верен на отечеството си…“.
● ПАМЕТНИК ЗА ПЪРВАТА РОДОПСКА КОМУНА, СЪЗДАДЕНА В ДЕДЕВО ПРЕЗ 1922 ГОДИНА. Издигнат е от млади пловдивски железничари, в чест на 80 години от основаването на БКП. Запазен е на автобусната спирка по посока на Пловдив.
● МРАМОРЕН БЛОК С НАДПИС ЗА ОБЯВЕНОТО НА 22. IX. 1923 ГОДИНА СЕПТЕМВРИЙСКО ВЪСТАНИЕ В ДЕДЕВО. Намира се в местността Свети Рангел, както я знаят от край време в селото. Но днес малцина знаят за този паметен знак.
● ПАМЕТНИ ПЛОЧИ, ПОСТАВЕНИ НА НЯКОГАШНАТА КЪЩАТА НА БРАТЯ ДАСКАЛОВИ. Там са изписани имената на:
– Димитър Т. Даскалов, роден 1889 г., разстрелян на 22.02.1925 година;
– Борис Т. Даскалов, роден 1898 г., загинал през 1923 г.;
– Сашо Т. Даскалов, роден 1904 г., загинал през 1937 г.;
– Динчо Атанасов Гечев, партиен функционер, убит през 1923 г. край река Марица.
● МРАМОРЕН ПАМЕТНИК НА ДИМИТЪР Т. ДАСКАЛОВ. Изграден със събраните средства в специално учредения от Управителния съвет на Кооперация „Защита“ фонд. Открит е през 1935 година. Откроява се пред източната стена гробищния параклис „Света Петка“ в селото.
● ПАМЕТНИ ПЛОЧИ на:
– РАНГЕЛ СТЕФАНОВ ЯНЧЕВ, активен деятел на РМС, убит през 1923 година в с. Храбрино;
– ПЕТЪР БЛАГОЕВ СПАСОВ, активен деятел на РМС, убит през
1944 г. в с. Първенец.

 

ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИКИТЕ ДЕЛА НА ВСИЧКИ ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СЕОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here