ДЕДЕВО НИ КАНИ НА ТРАДИЦИОННИЯТ СИ СЪБОР

0
675
Камбанен звън от най-високото място в Дедево – черковната камбанария, ще прикани в 10 часа на 6 август дедевчани и техните гости на два празника.
Тази година Традиционният събор в село Дедево, който се провежда
всяка първа събота на месец август, като продължител на Земляческата дедевска вечер (1950 г.), съвпада с големия християнски празник Преображение Господне.
На 6 август в Дедево ни очаква пъстра палитра от всякакви забавления. Музика, сергии, фолклорен оркестър, скара, трапези, детски пленер и живописна изложба са само част от нещата с които Дедево ще посрещне гостите си.

От 10 до 12 часа ще са отворени 184-годишната черква „Свети Атанасий“ и старинният храм „Свети Дух“ с аязмо.

На събора църковното настоятелство ще оповести дарителската инициатива за набиране на средства за реставрацията на над 100-годишната Христова плащаница на храм „Св. Дух“.

Със свой творчески празник невръстните потомци на дедевски родове ще се впишат в голямото събитие, като доказателство, че Дедево има обичливи и даровити наследници. От 13 до 14 часа на първия етаж в недовършената обществена сграда в центъра на селото малките художници ще могат да изявят заложбите си под мотото „Деца рисуват Дядовото село“. Изложбата с рисунките им ще бъде открита в 15 часа. На същото място ще е подредена и живописната изложба на пловдивския художник Дамян Христов, който пета години живее и твори в Дедево. Вернисажът за експозицията му „Попитах гората ІІ – 6˃60“ ще е от 16 до 20 часа.

Площадът ще е озвучен с музика още от 11 часа, сергиите със сувенири и лакомства ще са разпънали чадъри – знаци , че съборът започва да набира скорост. Високият градус на всеобщата веселба ще се поддържа от оркестър „Родопи“ с ръководител Борис Христев от 16 до 22 часа. Ще има и приветствия, и пожелания , и инициативи за екологичното, туристическо и културно развитие на Дедево. Веселбата ще е с аромата на димящата в центъра селото скара и с настроението на споделената с роднини и приятели трапеза.

Организатор на събора е кметството в Дедево със спонсорска подкрепа.

Ето и програмата на традиционният събор:
  • 10 чКамбанен звън за 2-та празника – Преображение Господне (10-12 ч са отворени Черквата „Св. Атанасий“ и храм с аязмо „Св. Дух“) и Традиционния събор
  • 11 ч – Музика, сергии за лакомства и сувенири, скара-бира
  • 13 – 14 ч – Детски пленер „Деца рисуват Дядовото село“
  • 15 ч – Откриване на изложба с детските рисунки
  • 16 – 22 ч – Оркестър „Родопи“ с ръководител Борис Христев
  • 16 – 20 ч – Вернисаж – изложба на Дамян Христов „Попитах гората ІІ – „6˃60“
  • 18 ч – Приветствия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here