Дедевчани възраждат читалището си

0
608

На идеята да се възроди читалището в Дедево/Дедово засега са казали „Да“ 51 съмишленици, живеещи в родопското село Дедево или свързани с него и прилежащите 10 вилни зони. Инициативата да се съживи читалищната дейност се огласи в Деня на народните будители, когато се отбелязва 100-годишнината от първото му честване.

Очакват се и други привърженици на изначалните цели на народното читалище да подкрепят възобновяващата се институция в Дедево. Тя ще е продължител на основаното в селото преди 105 години читалище. И ще възкреси от пепелта – в буквалния смисъл – изгорялото преди 23. Новото културно-просветно средище също ще носи името на дедевския будител Даскал Димо, както е било преди.

Днешните дедевчани – продължители на делото на Димитър Т. Даскалов, основателя на читалището, и на неговия патрон – Даскал Димо, казват „Да“ защото имат своя кауза. Тя е да пазят и умножават местните традиции, да подкрепят любителското творчество, да тачат изконните общочовешки ценности, да стимулират и реализират разнообразни инициативи в полето на просветата, науката, изкуството, културата – на духовността.

ДАСКАЛ ДИМО
ДИМИТЪР Т. ДАСКАЛОВ

Учителят Димитър Т. Даскалов, е инициаторът през 1917-а в Дедево да се открие читалище. Нарекли го „Даскал Димо“. Като поклон и признателност към Димо Аргиров – Даскал Димо, най-младият учител не само в новопостроеното през 1844-а школо в Дедево, а и в Централни Родопи. За 50 години посветени на просветата името на Даскал Димо става легенда в Родопския край, а дедевският му род приема фамилията Даскалови.

Основателят на читалището Димитър Т. Даскалов, внук на Даскал Димо, е една от най-просветените, прогресивни и инициативни личности в Дедево. Димитър Т. Даскалов е организатор и основен двигател на горско-производителната кооперация „Защита“, първата в Южна България (1921). Вдъхновител е на първата Родопска комуна (1922). Водач е на дедевския отряд от 35 човека , участвал в Септемврийското въстание – 1923. На 22 февруари 1925 г. Д. Т. Даскалов е разстрелян на една пловдивска улица – след няколко ареста, без съд и присъда.

Предвидено е място за извършване на тази благородна и облагородяваща читалищна дейност, в обществената сграда в Дедево. Но от 12 години тя стърчи в груб строеж в центъра на селото. Радетелите на новосъздаващия се просветно-културен център в Дедево се надяват скоро да могат да започнат да изпълняват читалищната дейност.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here