Децата от „Искрица“ посетиха Музея на авиацията в Крумово

0
163

Денят е 12 април 1961 г., в Москва часът е 9:07 – Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур и влиза в историята на човечеството! Корабът му прави една обиколка около Земята с продължителност 108 минути. Приземяването е успешно! Първият човек, видял Земята от Космоса преди точно 63 години, става мигновено най-известният на планетата и кара хиляди хора да гледат към звездите и да мечтаят за още. Неговият полет е успех на всички учени, които са отдали живота и кариерата си на изучаването на Вселената.

Новината за полета на Гагарин скоростно обикаля целия свят, а датата 12 април започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.

По повод Международния ден на авиацията и космонавтиката деца от ДТС „Искрица“ при НЧ „Наука-1919г.“ село Крумово посетиха Музея на авиацията.
Малчуганите научиха кога и как е поставено началото на въздухоплаването в България, видяха космическа оранжерия, докоснаха се до Спускаемия апарат на КК „Союз-33“ от полета на ген.-лейтенант Георги Иванов през 1979 година. Мъниците разгледаха и ракетното въоръжение за въздействие по въздушни и земни цели.
От изключително интересната беседа на случжителите на музея, децата научиха коя е първата българка летяла със самолет, какво означават инициалите изписани на самолетите и разбира се oстанаха особено впечатлени от богатата музейна колекция от летателни апарати намиращи се в Музея на авиацията в Крумово.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here