ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ В ПОМОЩ НА ХРАМ-ПАМЕТНИК „СВ.СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА“ В СЕЛО ПЪРВЕНЕЦ

На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена.

0
1538

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

В село Първенец, община Родопи, има две църкви, като едната от тях е именувана „Св. Св. Константин и Елена“.

В книгата на Надежда Маламова , бивш директор на детската градина на селото, е описана и историята  на храма, която се базира на данни в летописите на църквата, писани от отец Тодор Димитров Тодоров.

През 1876 г. в Първенец свещник е бил поп Стоян, който широко проповядвал да се утвърди самостоятелна църква. Вероятно по негово давление и с участието на родолюбиви българи от селото през 1876 година започва строителството на църквата „Св. Св. Константин и Елена“. Стените са били иззидани само до 1,50 метра височина. Строежът е спрян, тъй като избухва Априлското въстание, поп Стоян заминава четник, участва във въстанието. По-късно започва и Освободителната война. Храмът е бил построен през 1879 г. със средства от жителите на селото и с помощта на руските войски, в лицето на руския полковник Козловски.

Храмът е бил осветен от Пловдивския митрополит Панарет през 1879 г. със свещеник Висарион.

През 1912 г. църквата е ремонтирана основно от свещеник Атанас Даков от Брестовица.

През 1927 г. от Църковното настоятелство е построена и камбанарията – това обстоятелство е отбелязано върху плоча на пода.

През 1960 г. е направена желязната ограда на храма.

Основен ремонт отново е правен през 1963 г., като подът е постлан с мозайка.

В храма се пазят стари църковни книги и евангелия, подредени в църковната библиотека.

В западната част на църквата е изграден втори етаж. От там църковният хор е вземал участие в Светата Литургия. Тук е поставен и проскинетарият на иконата на Майка Богородица и копие на Чудотворната икона на Казанската Божия Майка. Всеки християнин, посещаващ църквата  се изкачва по старите стълби на храма, за да запали свещичка и да се помоли на Милостивата Майка Богородица.

Днес църквата е в окаян вид. Ремонт не е извършван от много години.

„Това е паметник на културата от местно значение“, коментира Ренета Плевнелиева, кмет на селото.“ Трябва първо като християни, а и като българи, да пазим  и съхраняваме вярата в християнството. Да ценим труда на предците си, които са създали тази обител. Недопустимо е да оставим храма да се срути.“

 

 

Жители ще сформират инициативен комитет, като ще поставят кутии за събиране на средства в магазините на територията на Първенец.

По повод празника на църквата, предстои да бъде открита и дарителска сметка, в която желаещите миряни могат да внесат средства и да подпомогнат църковното настоятелство, за да бъде извършен ремонт в най- скоро време и да могат жители и гости на Община „Родопи“ и село Първенец да посетят и да се запознаят с този паметник на културата.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here