ДАНИ КАНАЗИРЕВА: ОТИВАТ СИ, А ХАРЧАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО

„Съюз за Пловдив“ е против непрозрачната обществена поръчка за 5 млн. лв. за ремонти

0
2245

Последната за сезона сесия на Общинския съвет олицетворява  всичко, което се случва в Пловдив в последните четири години –  безогледно харчене на бюджетни пари, липса на ясни приоритети и отговорност, хаос в управлението. Това е оценката на председателя на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева по повод на дневния ред на сесията.

Най-скандално е изменението на бюджета и планирането в аванс на 5 млн. лв. за ремонт на тротоари, паважи и калдъръм.

„Това е абсурдно. Не стига, че през последните години са похарчили милиони левове без нужното качество и полза, а сега, в края на мандата, искат да заложим за 2020-а и 2021 г. още 5 милиона. Целта им е да проведат обществена поръчка и да обвържат следващия кмет с още едно задължение, без да има проект и списък  на улици, на които ще се правят ремонти“, протестира Каназирева. Според нея това бързане създава съмнения, че някой иска да си прибере комисионни.

Съветничката недоумява защо за сцената на Небет тепе се отпускат 30 000  лв. от общинския бюджет, вместо тези средства да плати фондация „Пловдив 2019“. Тя разполага с огромни средства в размер на 10 млн. лв.

За разточителство говори и другото предложение на администрацията, с което за Бунарджика допълнително се дават 70 000 лв. за видеонаблюдение. „Ремонтът започна от 500 000 лв. и скочи  на 2 млн. лв“, припомня Каназирева. Тя допълва, че партийното кадруване и лошият мениджмънт са довели до поредното спасяване с половин милион лева на МБАЛ „Св. Мина“. Сливането на болницата с МБАЛ „Св. Пантелеймон“ се провали, въпреки уверенията на управляващите, че така двете дружества ще станат конкурентоспособни.

„Болниците фалират, но това вероятно е целта – сградите на Белодробна болница, на ДКЦ–6, а някой ден и на „Св. Мина“, да бъдат продадени“, предполага съветничката.

„Съюз за Пловдив“ настоява да не се приема предложението на администрацията и за поредната продажба на 5 дка на ул. „Кръстю Раковски“.  „Къде общината ще строи утре детски градини, ясли, училища и социални заведения, след като в продължение на години масово разпродава имотите си?“, пита Каназирева. Тя напомня, че има много случаи, когато общинска земя се купува за едни цели, а след това предназначението й се преотрежда и се вдигат кооперации. 

„Това управление вече няма право да продава, защото е на финала си“, убедена е Каназирева.

Съветничката оценява отчета на фондация „Пловдив – 2019“ като формален и непрозрачен. Ръководството продължава да крие размера на заплатите си. Не е ясно кои са проведените мероприятия и колко струват, а в същото време за шест месеца вече са похарчени близо 5 млн. лв.

„Половината от средствата, осигурени за тази година на фондацията, са изразходвани, но не се усеща, че Пловдив е  Европейска столица на културата“, коментира Дани Каназирева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here