ДАНИ КАНАЗИРЕВА: ОБЩИНА ПЛОВДИВ НАПЪЛНО ЗАБРАВИ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ЯСЛИ

Електронната система за прием на децата трябва да се промени, за да няма вратички за уреждане по втория начин

0
2173
Дани Каназирева

Детските градини и ясли трябва да бъдат основна грижа на всяка местна власт, но не виждаме децата да са приоритет в политиката на община „Пловдив“. В края на мандата много от проблемите остават нерешени. Това е вратичката за записване по втория начин, подблоковите градини, старите и опасни катерушки в дворовете, както и липсата на ефективен контрол на храната за децата.

“Съюз за Пловдив” получава всеки ден сигнали от недоволни родители, които очакват общината да започва да решава тези проблеми.

Първо, „Наредбата за условията и реда за записване на деца в детски ясли и градини“, която въвежда електронната система, трябва да се промени. Много родители не вярват, че класирането е обективно. Притесненията им са основателни, защото наредбата предвижда записване по “административен ред”, т.е.

вратичка за уреждане на деца по втория начин.

Наредбата не уточнява нито критерии, нито горен праг на броя деца, които се записват по този начин. Това е неприемливо и абсурдно. Електронното записване е въведено, за да има обективно класиране, а накрая хората отново търсят връзки в общината, за  да запишат детето си на ясли или градина. Тази привилегия на близките до властта категорично трябва да отпадне, за да бъдат всички деца равнопоставени.

Второ, трябва да има райониране при класирането. Т.е.

записването да е по райони,

както става класирането за приема в първи клас.  Често се случва родителите да не могат да запишат децата си в района по местоживеене, защото местата са заети от  деца с адресна регистрация в други райони.

В Пловдив има 7-8 хубави градини и напливът към тях е много по-голям. Ако всички детски заведения отговаряха на съвременните стандарти и детските площадки бяха безопасни, родителите нямаше да карат децата си в друг район.

Трето, проблемът с подблоковите детски градини остава много сериозен. В Пловдив  те са осем. Във всички райони – „Южен“, „Централен“, „Северен“, „Източен“ и „Тракия“, с изключение на „Западен“ – има градини, настанени в общински  апартаменти.

Подблоковите градини не отговарят на изискванията

на Наредба № 3 от 05.02.2007 г. С решение № 300 на Общинския съвет от 14.07.2016 г. подблоковите детски градини бяха обединени със заведения, които разполагат със самостоятелни сгради. Така Община Пловдив отчете формално, че е изпълнила изискванията, но всъщност само замете проблема. Необходими са инвестиции в нови сгради. Преди приемането на бюджета за 2019 г. предложихме проектиране и изграждане на детска градина в свободния корпус на СУ „Св. Софроний Врачански”, където да бъде преместена ДГ „Белослава“ по настоящем филиал на ДГ „Кремена“. Тя се помещава в четирите входа на бл.11 в район „Тракия“.  До този момент няма реакция от страна на община „Пловдив“.

Филиалът на ДГ “Червената шапчица“ също ползва апартаменти в бл.50, вх. В и Г в „Тракия“. Най-много подблокови градини има в „Южен“, но и до днес не е започнало строителство на нова сграда на бул. „Александър Стамболийски“. Най-фрапиращият случай е ДГ „Надежда“, която се намира в блок на ул. „Славееви гори“. За ДГ „Малина“ на ул. „Кичево“ са подавани множество сигнали от недоволните родители за липса на здрава дограма, недостатъчно място за децата, мръсната детска площадка, течове.

С какво са по-различни децата, натъпкани в тесните кутийки в панелните блокове, и  защо никой в община „Пловдив“ не го е грижа за тях.

Четвърто, настояваме за ясен и точен отговор на въпроса, който задават стотици  родители:

кой контролира храната в детските градини

на Пловдив? Снабдяването с продукти се прехвърля като горещ картоф за контрол от общината на районите, от районите – на директорите на детски градини и ясли. Редно е да има контролен орган, който редовно и безкомпромисно да проверява дали децата се хранят здравословно. Иначе се създава впечатление, че се следи само за документацията и за спазването на бюджета.

Пето, в десетки детски градини има

стари и опасни катерушки в дворовете,

които не отговарят на наредбата за безопасност, амортизирано кухненско оборудване, овехтели легла и неугледни санитарни възли. Част от детските градини и ясли не са санирани, въпреки че ремонтите не биха ощетили градския бюджет, особено на фона на милионите, които администрацията харчи всяка година.

По предложение на „Съюз за Пловдив“ ремонтът на сградата на ДГ„Еделвайс“ в район „Тракия“ и благоустрояването на дворното пространство бяха включени за финансиране в бюджета за 2018 г. До този момент са ремонтирани само пешеходните алеи и са поставени нови катерушки, но санирането не е извършено. В ДГ „Десислава“ мазилката по стените е напукана, боята е избеляла от времето, парапетите са ръждясали.

По наше предложение в бюджета за 2016 г. беше заложено благоустрояване на дворните пространства в ДЯ “Слънчев рай“, в ДГ “Едгар Бороу“и в ДГ “Десислава“. Това решение е изпълнено. Но ДГ „Д-р Едгар Бороу“ , където  се обучават около 200 деца, и в ДЯ „Слънчев рай“ в „Тракия“ не са санирани. В район „Северен“ не са реновирани филиалът на ДГ ”Захарно петле” ул. ”Ген. Кутузов” №4 , ДЯ ”Мечо Пух” на бул. ”Дунав” № 69.

Младите семейства от кв. „Гладно поле“ от години чакат бившата „Арлекино“ /филиал на ДГ „Чайка“/  на ул.“Радко Димитриев“ 41 най-после да се сдобие със своя сграда.

Филиалът на „Люляк“ на ул. „Иван Вазов” се помещава в сграда със статут на  паметник на културата и по предписание на Пожарната третият етаж е затворен. ДГ „Каменица” от три години чака строителство на нова сграда. Проектът е изготвен, но няма  финансиране.

Всички тези проблеми могат лесно да бъдат решени. Те не изискват много пари, а воля и загриженост за децата на Пловдив.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here