ЦИК ПРЕДЛАГА ДВОЙНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПАРИТЕ ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕКЦИОННИ КОМИСИИ, НО ПОД УСЛОВИЕ

0
1943

Двойно увеличение на възнагражденията за членовете на секционните избирателни комисии наесен ще предложи ЦИК. Така комисията се надява да привлече повече млади хора в организацията на вота, съобщава „24 часа“.

Обсъжда се въвеждане на диференцирано заплащане, като

общо член на СИК ще може да получи около 100 лв.

За евровота те получаваха 54 лв. За председател на комисия пък сумата ще е над 120 лв., като точните възнаграждения предстои да бъдат гласувани от ЦИК. Идеята е да се получават средства за присъствие на обучение, за приемане на изборните книжа, за самия изборен ден и за предаване на протоколите. Така членовете на комисии ще бъдат стимулирани да посещават обученията, а целта е да се намалят несъответствията в протоколите, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Шефката на ЦИК Стефка Стоева обаче напомни, че качеството на кадрите зависи от партиите, които предлагат членовете, както и че се правят промени в съставите на комисиите в последния момент.

До 6 септември ЦИК трябва да назначи 265 общински избирателни комисии, става ясно от хронограмата за местните избори, която комисията прие.

До 11 септември партиите и коалициите подават документи за регистрация в ЦИК, а до 16 септември е срокът за регистрация в ОИК.

Кандидатските листи за съветници трябва да са ясни до 24 септември.

На 25 септември ще се проведе жребият за номерата в бюлетините в ЦИК. За първи път партиите и коалициите ще са с еднакви номера в цялата страна. След тях ще се подреждат местните коалиции и независимите кандидати по реда на постъпване на заявленията им в съответната ОИК.

Предизборната кампания започва на 27 септември.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here