ЦИК отмени машинното гласуване на местния вот

На местните избори на 29 октомври и на евентуалните балотажи ще се гласува само с хартиени бюлетини. Това реши ЦИК по предложение на члена на комисията Емил Войнов. Решението бе прието с 12 гласа "за" и 2 гласа "против".

0
109

Централната избирателна комисия реши да гласуваме само с хартия на предстоящите избори за местна власт на 29 октомври. Това реши на свое заседание Централната избирателна комисия.

Предложението бе направено от Емил Войнов, представител на БСП в комисията.

Това е едно срамно решение, коментира Цветозар Томов, според него комисията с това решение да отмени машинното гласуване се поставя под волята на политиците.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отхвърли определението на бившия говорител на ЦИК и заяви, че го възприема лично като обида.

Решението комисията гласува с 12 гласа „за“.

Решението на ЦИК идва след като тази сутрин всички партии, без ПП и ДБ, се събраха в парламента, свикани на председателски съвет, който не беше предварително обявен публично.

След като не се събра кворум за извънредното заседание за отхвърляне на ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката, заседание не трябваше да има, но бомбата дойде от председателския съвет, от който Тошко Йорданов, ИТН, извади данни от доклад на ДАНС, според който машинното гласуване е опорочено, тъй като зам.-министър Михаил Стойнов бил снимал с телефона си.

Атаката към машинното гласуване остава обаче неясна, защото след последните промени, гласувани от т.нар. хартиена коалиция – ГЕРБ, ДПС и БСП – всъщност са само принтери, които отпечатват по-прегледно нашия глас. Каква връзка има това точно с правилното отчитане на гласуването не стана ясно.

Атаката към сигурността на машинното гласуване обаче бе подкрепена от ГЕРБ в лицето на Десислава Атанасова, както и от ДПС в лицето на ДПС от съпредседателя на ПГ Делян Пеевски.

БСП също подкрепи съмненията в машинното гласуване, от „Възраждане“ поискаха директно оставката на правителството.

От ПП/ДБ направиха изявление, в което заявиха, че скандалът е афера „Костинброд-2“предизборен цирк, който има за цел единствено да отклони избиратели да отидат до урните и подкрепиха тезата, че ЦИК трябва да вземе решение.

Припомняме, в 48-то Народно събрание и гласуване на промените в Изборния кодекс след маратон в пленарна зала, приключил на 2 декември 2022, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше върнато хартиеното гласуване. След това държавният глава Румен Радев наложи и частично вето, но то бе преодоляно очаквано и с лекота в пленарна зала.

Така се наложи и понятието „хартиена коалиция“ в 48-то Народно събрание.

Припомняме, че машинното гласуване намали всъщност огромен проблем на гласуването у нас – броят на недействителните гласове. На последните местни избори през 2019 година, когато се гласуваше само с хартиени бюлетини – 661 000 бяха недействителни гласа.

На парламентарните избори юли 2021, ноември 2021, октомври 2022, когато гласуването беше машинно навсякъде в секциите с над 300 души, имаше от 9 хиляди до 11 хиляди недействителни бюлетини.

На парламентарните избори април 2023, когато бе въведено смесено гласуване, и с хартия, и с машина по избор, недействителните гласове достигнаха 44 хиляди.

Общественият съвет съветва ЦИК да внесе яснота за машините

Късно тази вечер заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов увери на брифинг, че машините са годни за гласуване.

Не е запознат с доклада на ДАНС и може да го коментира тогава, когато се запознае с него.

Моята лична и професионална цел е машинното гласуване да бъде извършен по правилата и екипите да бъдем убедени, че процесът е професионален. Моята цел е да се уверя дали тези машини са годни или не за употреба. Нямам никакво основание да саботирам машинното гласуване, категоричен бе Стойнов.

Той подчерта, че машините не броят, а отпечатват и не позволяват недействителни бюлетини.

По-късно беше съобщено за хакерска атака срещу ЦИК. Официално все още нито се потвърждава, нито се отрича.

В 21: 36 часа на сайта на ЦИК бе публикувано решение № 903-МИ на ОИК-София. То засяга начина на гласуване в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 05 ноември 2023 г. на територията на Столична община.

Според ОИК-София, самото решение е непълно откъм реквизити, а именно – в него липсва да е посочено, че същото подлежи на обжалване и няма предвидено на основание чл. 60, ал. 1 АПК предварително изпълнение на решението, респ. същото към този момент не е влязло в законна сила, поради което ОИК – Столична община счита, че не поражда обвързващо действие.

На първо място, според прочита на решението на ЦИК се установява безпрецедентни съществени пороци, между които е и абсолютна неразбираемост волята на Централна избирателна комисия, като същата не може да бъде изведена и по пътя на тълкуването на решението.

Неяснотата в съображенията на органа, изложени в акта му, на практика се приравнява на липса на мотиви, което е нарушение на съдопроизводствено правило, в което ОИК – Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин.

Не може да бъде установена и точната воля на органа, която воля е послужила за издаване на решението, като видно от същото правна квалификация е посочена чл. 213а, ал. 2 ИК, която квалификация не обуславя постановения диспозитив. Това води до еднозначен извод, че е налице грубо нарушение правилата на формалната логика в посоченото решение.

Поради което и на основание чл. 87, ал. 1, т. 1 и т. 2 ИК, Общинска избирателна комисия – Столична община решава, че се указва на кметовете на всички районни администрации да предадат заедно с членовете на ОИК – Столична община всички изборни книжа и материали посочени в т. 1 от Методическите указания, приети с решение № 2655-МИ от 12.10.2023 г. на ЦИК, включително и онези свързани с машинното гласуване.

Решението подлежи на оспорване пред ЦИК по реда на чл. 88 ИК, в 3-дневен срок от публикуването му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here