6 C
Пловдив
28 февруари (сряда), 2024 г.
Начало НОВИНИ Четвърти ден протести: Трактори блокират „Тракия“ край Ямбол и главни пътища в...

Четвърти ден протести: Трактори блокират „Тракия“ край Ямбол и главни пътища в страната

0
85

Продължават протестите на земеделците. Отново ще бъдат блокирани ключови пътища в страната. Днес се очаква да се проведе и поредната среща с премиера Николай Денков.

Припомняме, че министър-председателят представи нов меморандум, около който да се обединят протестиращите и властта. Според него всеки ден, с който се забавя подписването на документа, се бавят и плащанията към земеделците.

Меморандумът, който включва както законови промени, за да се улесни работата на сектора, така и механизъм за компенсации за онези, които наистина са на загуба, вече беше дискутиран, но до консенсус не се стигна. Проблемът е във финансовата част, коментираха протестиращите след разговорите с властта в сряда. Държавата е категорична – подпомагане ще има само за стопанствата, които са на загуба, а не на калпак.

„Днес продължаваме с блокадите по план. Ще затворим пътя за 4 часа. Надяваме се днес да е финалният кръг на преговорите”, заяви Симеон Караколев от Българска аграрна камара, който е край магистрала „Хемус“. И добави, че ако не се стигне до решение днес, другата седмица може да бъде блокиран центърът на София.

Има вероятност магистрала „Тракия” да бъде блокирана на 2 места – около Стара Загора и Ямбол. Очаква се протестът на тези точки да започне около 11:30 и да продължи 1 час. Вчера над 200 човека излязоха на магистралата.

Блокадата доведе до километрични опашки.

„Напрежението ескалира, тъй като няма резултати от преговорите. Предлага се едно и също нещо по различен начин”, заяви Радослав Христов. Той подчерта, че за земеделците е важна не само финансовата част, а и законодателната и особено ангажиментът за Зелената сделка.

„Не вярваме на политиците, днес пак ще затворим магистралата”, каза Христов.

Очаква се да бъде затворен и пътят за „Дунав мост”. Блокадата ще е 1 час по-дълга от предишните дни – от 10:00 до 15:00 часа.

Как изглежда една кравеферма в село Тръстеник и какви са затрудненията пред собственика – гледайте във видеото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here