ЧЕСТВАМЕ 111 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

В цялата страна ще има официални чествания и тържества, кулминацията е във Велико Търново

0
2236

Днес честваме 111 години от обявяването на Независимостта на България. На 22 септември 1908 година в двора на църквата „Св. 40 мъченици“ в старата българска столица Велико Търново княз Фердиданд прочита специален манифест, провъзгласяващ Независимостта на България. След това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на Независимостта на България е политически акт, с който се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г. Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал цар.

Център на тържествата днес е Велико Търново, където е обявена независимостта. Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта „Царевец“ от 10,30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко.Те ще завършат с тържествена заря – проверка на площад „Цар Асен Първи“ от 19.30 часа.

В Пловдив честванията започват в 10 часа с молебен в храма „Св. Неделя”. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов, която се намира близо до църквата. В 11,30 часа на площад „22 септември“ ще се състои тържествен ритуал пред колоната на Независима България. Слово ще произнесе историкът Георги Василевски, преподавател в Национална търговска гимназия – Пловдив.

От 14 часа на площада пред църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в Стария град комитет „Родолюбие“  ще направи  възстановка на събитията от 25-ти септември 1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на площад „Централен“ в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифестът, с който е обявена Независимостта на България.

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here