ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ!

0
6154

Днес родината ни България отбелязва днес 142 години от освобождението си от турско робство. Честваме националния си празник с подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г.

Освобождението на България от османско владичество е най-важната дата в националния ни календар. Свободата идва след поредица от въстания. Така в крайна сметка се стига до деня, когато в Сан Стефано, близо до Истанбул, е подписан мирният договор между Русия и Османската империя, с който се поставя началото на свободна България.

„Постепенно Санстефанският договор се превръща в символ на българския патриотизъм и всяко отстъпление от посочените в него граници е смятано за национално предателство. Това ограничава изключително много ходовете на българските политици и дипломати“, пише д-р Владимир Станев за „Българска история“.

След създаването на Княжество България начело на страната застава княз Александър Батенберг.

Днес в страната ще има чествания по случай 3 март. Към връх Шипка пък се очаква да се стекат хиляди хора, които да почетат паметта на загиналите за свободата на България. По препоръка на Кризисния щаб бе препоръчана отмяна на официалната част на честванията там.

От 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ в София президентът и вицепрезидентът ще присъстват на тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово.

В Пловдив празничната програма за честването на 142 години от Освобождението на България започва с молебен в катедралния храм „Св. Богородица“ от 11.00 ч., отслужен от пловдивския митрополит Николай. 

Преди церемонията пловдивчани могат да се включат и в традиционния  „Поход на свободата“, организиран от Комитет  „Родолюбие“. Шествието ще потегли от подножието на хълма и ще бъде предвождано от членовете на комитета, които облечени в автентични костюми ще носят и копия от знамената на българското опълчение.

Честването продължава пред паметника на руските освободители на Бунарджика. Слово ще произнесе председателят на ОбС Александър Държиков, а водещ ще бъде Христо Христов. Ще бъдат положени венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър.

Тържествата продължават на пл. „Стефан Стамболов“ с концерта на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“ с ръководител Мария Кьосева от 12.00 ч. Час по-късно – от 13.00 ч., ще бъде отслужена панихида за загиналите български опълченци на Централни гробища.

Празничните прояви за 3-ти март завършват с концерт на представителния духов оркестър на ВВС с ръководител майор Михаил Младенов от 16.00 ч. и тържествена заря проверка на пл. „Централен“ от 18.30 ч.

Регионалният исторически музей ще работи с експозицията „Българско Възраждане“ в Стария град.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here