ЧЕРВЕНИТЕ КАНДИДАТ-КМЕТОВЕ: МЕСТНИ И ДА НЕ СА ГУБИЛИ ИЗБОРИ

БСП ще утвърди кандидатите си за местната власт през септември

0
3218

Европейските избори минаха, а партиите вече започват подготовка за местния вот през октомври. БСП са готови с критериите, на които ще трябва да отговарят кандидатите им за градоначалници и общинари, пише trafficnews.bg.

Червени кандидати за кметове не трябва да са губили повече от един вот. Тези, които два пъти са губили вече избори за същата позиция, няма да могат да се кандидатират отново на предстоящия местен вот, записа Националният съвет на партията на инфарктен пленум. Възможност за изключения все пак ще има, но само с решение на пленума.

БСП ще заложат на местни хора за този вот. В правилата си, те въвеждат своеобразна уседналост – такава е записана и в Избория кодекс са самите гласоподаватели. Червените кандидати за кметове и общински съветници трябва да са живели в населеното място, в което се кандидатират най-малко последните 6 месеца и да имат адресна регистрация там.

Правилото за това партийци, които са губили избори да не могат да се кандидатират, пък беше въведено за първи път от бившия председател Михаил Миков за изборите през 2015 година. Тогава това предложение предизвика силно напрежение в партията, а Георги Кадиев, който по-късно напусна партията, го изтълкува като опит да бъде бламирана неговата кандидатура за градоначалник на София.

БСП няма да има централна стратегия за това как да се явява на вота по места. Местните структури ще имат възможност да избират дали да издигат кандидатите си като партийни, като инициативни комитети или в коалиция.

Червените кандидат-кметове ще трябва да подписват и специални декларации, че в политиките си ще спазват принципите, заложени във „Визия за България“. Документът е един от големите проекти на настоящото ръководство. При номинациите на кандидати за евродепутати лидерът Корнелия Нинова изтъкна точно несъгласието на Сергей Станишев към определени точки във визията.

Окончателното утвърждаване на червените кандидати за кметове ще стане през септември на заседание на Националния съвет, преди това местните структури ще направят своите заседания и ще дадат предложенията си. По традиция обаче дума има и Изпълнителното бюро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here