Червен код за опасност от пожари е обявен за половината страна

0
130
epa06143204 A fireman tries to extinguish a wildfire near Kalamos village, 50 km north of Athens, Greece, 13 August 2017. More than 40 firefighters with 20 fire engines and three aircraft were deployed to battle the fire. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Обявиха червен код за опасност от пожари в няколко области на Северна България за неделя (7 юли). Това са областите Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска. Оранжев е кодът за пожари в Североизточна и Южна България, най-малка е опасността в Западна и Югозападна България.

Възможни са бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони, предупреждават от
ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите, уточняват от ПБЗН. От там призовават гражданите да бъдат внимателни, да не хвърлят незагасени цигари, да не палят сухи треви и стърнища.

Температурите ще продължат да се повишават и максималните днес ще бъдат между 32° и 37°, по-ниски по Черноморието, в София – около 32°.

Жълт код за горещо време и високи температури е обявен в 15 области на страната.

  • В Северна България температурите ще са високи в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе.
  • За територията на Южна България жълт код е обявен за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Благоевград.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here