ЧАСТ ОТ ЗНАКОВИТЕ СГРАДИ НА СОЦ АРХИТЕКТУРАТА В ПЛОВДИВ

0
247

Годините на социализма – от 1948 до 1956 г., в Пловдив се появяват типичните „тежки” сгради от „сталински” тип. Такива са характерните групи блокове от Сточна гара по бул. „Георги Димитров”  (дн. бул. “Цар Борис III Обединител”) в посока Тунела или тези по бул. „Лиляна Димитрова” (дн. бул. “Мария Луиза”)  от “Източен” към центъра. В тези години се появява и хотел-ресторант “Тримонциум” – един интересен посвоему, но типичен пример на сталинска архитектура.

В края на 50-те Пловдив се връща към модернизма – сградите са с ясни обеми, без много детайли по фасадите и излишни колони. В този стил е автогара “Юг”, издигната в края на 50-те, също някои от малките нискоетажни жилищни сгради, които се появяват в центъра на града. В самия край на десетилетието (открит 1969 г.) вдигат Партийния дом – едно интересно и смело, но и доста противоречиво сред пловдивчани решение. Сградата е висока, но е в подчертано изчистени форми, линии и богато остъкляване.

 

В средата на 70-те и 80-те години унифицираният стил на „соцархитектурата” се трансформира в разнообразие от идеи и форми. Навлизат стилове като брутализма – архитектурата с видим бетон. Такъв тип постройки са Младежкият дом (1977 г.) и Домът на науката и техниката (1982 г.).  Появяват се и сгради с интересни метални конструкции, като бившият магазин “Нева” (1982 г. ) и модерните за времето си румове, където кипи търговска дейност.

 

Построен през 1977 г. на миналия век, Младежкият дом е пример за „брутализъм“ – архитектурния стил, в който основен акцент са видими бетонни елементи. Главният му вход е маркиран от огромен бетонен обем, който сякаш виси във въздуха. Сградата е построена по проект на арх. Веселин Ракшиев, днес в нея се помещава пловдивският Общински съвет.

Историята на пловдивската Поща започва през 1937 г., когато след конкурс е издигната старата й сграда на тогавашния площад „Цар Симеон“. Проектът е на архитектурното студио Сава Овчаров-Йордан Йорданов. В сегашния си вид тя е преобразена малко по-късно, през 70-те, когато вземат решение за разширяването й. В края на 70-те Пощата вече функционира с пълен капацитет й старата сграда е погълната от новата, като са запазени само отделни детайли.

Любопитен момент е, че новата сграда е по проект на архитекти Желязко Стойков и Петя Ковачева. Желязко Стойков е синът на Стойко Стойков, по чийто проект е издигнат култовият – и впоследствие съборен заради разширението на Пощата – Дом „Кудоглу“.

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here