ЧАКАТ НИ ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ НА БЕНЗИНА ОЩЕ УТРЕ

0
2116

Скок ще има и при хранителните стоки, може и на парното и тока, ако цените на петрола се задържат високи, коментира икономистът Емил Хърсев за вестник „24 часа“.

Цената на петрола скочи исторически най-високо от 60 до почти 72 долара за барел след дронната атака на най-голямата рафинерия в света в Саудитска Арабия. Поскъпва изходната цена на нефта, а оттам и на всички нефтопродукти. Вдига се и цената на природния газ, чиято цена се изчислява по специална формула, базирана на цената на нефта.

Обикновено, когато цените на нефта тръгват нагоре, тези на бензина и другите горива ги следват още същия ден. Обратното – когато цените на нефта тръгват надолу, тогава цените на бензиностанциите се забавят с обяснението, че производителят е купувал нефт по високите цени и докато не продаде продуктите от него, не може да свали цените на горивата. Следвайки тази логика, не ми се вярва цените на бензина у нас, за които се говори, че ще скочат в края на тази седмица да чакат толкова дълго.

Саудитската рафинерия може да остане извън строя повече от месец.

Нападнати са първични сондажи на нефт и никой не е сигурен докъде ще стигне тази нова война в залива. Нараства паниката, че военните действия в Персийския залив могат да доведат до много по-сериозна ескалация на напрежение в целия свят.

Пазарът си е пазар – скокът при нефта означава, че ще плащаме повече за гориво. Напълно вероятно е да се вдигнат цените и на хранителните стоки. Колкото до тези на парното и електричеството – не веднага, защото са регулирани и има механизъм, по който се вдигат. Напълно е възможно обаче, ако това състояние на цените на петрола се задържи, да се повишат и те.

Саудитска Арабия е вторият по големина производител на нефт след САЩ. Но независимо от факта, че България изобщо не получава нефт от Саудитска Арабия, а снабдяването ни с нефт е от собствени източници на рафинерията “Лукойл”, когато се вдига текущата пазарна цена на нефта, се вдига и борсовата цена на всичкия нефт по света, не само на този от Саудитска Арабия.

Вдига се и цената на природния газ. Това е така, защото с установяване на предлагането, а също и с паниката дали това предлагане ще е трайно, или не, цената на нефта и неговите производни върви нагоре.

В световен план по-високите цени на нефта винаги са водели до намаляване на световното производство и до намаляване на добавената стойност в световната икономика. Така е, защото с повишаването на тази цена след известно време се покачват и цените на останалите стоки. И, разбира се, при увеличаване на цената пада обемът на търговията.

Такава е логиката на пазарната икономика. Тя е валидна и за България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here